Atlas hub / Nálezy

Klíč k určování holubinek
Administrátoři: Karel Tejkal

Palčivost dužniny
metodika pro typ znaku

Především je třeba vědět, že zde hodnotíme jen palčivost dužniny, nikoli její hořkost. Hořká dužnina je hořká, ne palčivá.

Dužnina mírná, nepalčivá. Do této skupiny patří kuchyňsky nejzajímavější druhy holubinek. Typickým zástupcem je holubinka mandlová (Russula vesca).

Dužnina mírná, v lupenech mladých plodnic někdy mírně palčivá. Stopy palčivosti se mohou objevit u mladých plodnic v lupenech, ve třeni jen zcela výjimečně. V dospělosti je dužnina na chuť zpravidla mírná i v lupenech. Mírná palčivost se tepelnou úpravou ztrácí, také tyto holubinky jsou většinou jedlé a chutné. Typickým zástupcem je holubinka jahodová (Russula paludosa).

Dužnina mírně nebo středně palčivá, zejména v lupenech. Palčivost bývá patrná většinou i ve třeni, v lupenech zejména mladých plodnic je přítomna prakticky vždy, ale není příliš intenzivní. Některé holubinky z této skupiny mohou být ve směsi s jinými druhy také jedlé, ale jejich konzumace mezi zvláštní kulinářské zážitky již nepatří. Typickým zástupcem jsou holubinka hlínožlutá (Russula ochroleuca) a holubinka černonachová (Russula atropurpurea).

Dužnina ostře palčivá. Silná palčivost je patrná ve všech částech plodnice. Typickým zástupcem je holubinka křehká (Russula fragilis) nebo holubinka jízlivá (Russula sardonia).