Atlas hub / Nálezy

pečárka dvouvýtrusá
Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach 1946

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: pečárkovité (Agaricaceae)

Rod: pečárka (Agaricus)

Synonyma

Agaricus cookeanus Bon 1985

Agaricus hortensis (Cooke) S. Imai 1938

Psalliota bispora 1938

Popis

Klobouk je 50–120 mm široký, nejprve polokulovitý s podvinutým okrajem, později rozložený až plochý. Základní barva klobouku je světle hnědá a klobouk je pokrytý hustými hnědými přitisklými šupinami. V mládí je okraj klobouku ověšen zbytky vela.

Lupeny jsou husté, nejprve světle růžové, později od dozrávajících výtrusů hnědé až tmavě hnědočerné.

Třeň je válcovitý, 30–70 x 10–30 mm, zavalitý, ale kratší než průměr klobouku. Prsten je tlustý, bílý, plstnatý. Nad ním je třeň bílý a hladký, pod ním je světle šedohnědý.

Dužnina je bílá, na řezu růžoví. Vůně i chuť jsou jemné, příjemné.

Výtrusy jsou tlustostěnné, široce elipsoidní, 6,5–8 x 5,5–6,5 µm.

Bazidie jsou kyjovité, dvouvýtrusé, někdy jednovýtrusé, 15-30 x 6–8 µm. Cheilocystidy jsou kyjovité, podobného tvaru avšak o něco větší než bazidie, 20–35 x 8–15 µm.

zralé výtrusy H2O

Výskyt

Roste nehojně, od května do září, obvykle ve skupinách, na polích, v zahradách i v lesích, vždy však na vyhnojených půdách, často ve sklenících, pařeništích, na hromadách hnoje.

Možná záměna

Pečárku dvouvýtrusou lze v terénu zaměnit za řadu dalších obdobných pečárek, je však jedinou s dvouvýtrusými bazidiemi. Určení tedy snadno potvrdíme, případně vyloučíme pomocí mikroskopie.

Ve sklenících, pařeništích a na vyhnojených půdách nacházíme hojnější pečárku rumištní (Agaricus subperonatus) s podobně zbarveným šupinatým kloboukem.

Hnědé šupiny na klobouku má také pečárka Bohusova (Agaricus bohusii). Má výrazněji červenající dužninu a roste obvykle v trsech, což je u pečárek výjimečný znak.

Pečárka lesní (Agaricus sylvaticus) roste v lesích, její dužnina na řezu rychle a intenzivně červená.

Pečárka císařská (Agaricus augustus) se na řezu zbarvuje červenohnědě a voní dosti intenzívně po anýzu nebo po hořkých mandlích. Vytváří někdy mohutné plodnice.

Šupinatou pokožku klobouku může vykazovat i hojně rostoucí pečárka polní (Agaricus campestris).

Kuchyňské využití

Divoce rostoucí pečárku dvouvýtrusou možná nikdy neochutnáme, patří však mezi průmyslově pěstované houby a z hlediska objemu produkce zaujímá v Evropě první místo. Žampiony nabízené v supermarketech jsou nejčastěji bílou formou pečárky dvouvýtrusé, ale nabízeny jsou i odrůdy s hnědou nebo šupinatou pokožkou klobouku. Žampiony konzumují dokonce i národy, kterým jsou sběr a kuchyňská úprava hub v našem pojetí zcela cizí.

foto Oldřich Jindřich foto Oldřich Jindřich foto Oldřich Jindřich

Autorství textů: Oldřich Jindřich, Karel Tejkal
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich, Karel Tejkal

Literatura

Kibby G. (2021): Mushrooms and Toadstools of Britain & Europe, Vol. 3. 1st Edition.
Agaricus bisporus
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Agaricus bisporus – pečárka dvouvýtrusá
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Agaricus bisporus – pečárka dvouvýtrusá
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Agaricus bisporus – pečárka dvouvýtrusá
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Agaricus bisporus – pečárka dvouvýtrusá