Atlas hub / Nálezy

pečárka polní
Agaricus campestris L. 1753

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: pečárkovité (Agaricaceae)

Rod: pečárka (Agaricus)

Popis

Klobouk je široký 50–120 mm, v mládí téměř kulovitý s podvinutým okrajem, později polokulovitý, sklenutý až plochý, bílý, hedvábně vláknitý nebo vláknitě šupinatý (existují i variety s kloboukem hnědě šupinkatým nebo hnědým). Okraj klobouku zůstává dlouho ověšen zbytky vela.

Lupeny jsou spíše husté, 3–10 mm široké, dlouho růžové, postupně hnědnoucí až černohnědé, u třeně vykrojené.

Třeň je válcovitý, 50–80 x 8–20 mm, někdy na bázi mírně kyjovitý nebo naopak zúžený, bílý. V horní třetině se ze zbytků závoje vytváří nevýrazný prsten, který obvykle brzy mizí.

Dužnina je pevná, bílá, na řezu téměř neměnná, někdy mírně růžovějící nebo hnědnoucí. Vůně je jemná, chuť příjemná.

Výtrusný prach je černohnědý.

Výtrusy jsou eliptické, hnědé, 5,5–10 x 4–7 µm.

Cystidy na lupenech chybí.

zralé výtrusy (H2O)

Výskyt

Roste od června do listopadu, hojně, obvykle ve skupinách (někdy s velkým množstvím plodnic), v trávě i na holé zemi, obvykle mimo les, na loukách, na polích, v parcích, s oblibou na pastvinách, kde se pase dobytek.

Možná záměna

Pečárka polní je dosti proměnlivý druh, pokožku klobouku může mít čistě bílou a hedvábnou nebo zdobenou různě hustými a světlými či tmavými šupinkami. Důležitým znakem je (ne)reakce dužniny na řezu plodnicí a z mikroznaků absence hymeniálních cystid.

Pečárka opásaná (Agaricus bitorquis) roste na podobných stanovištích, zpravidla má na bázi třeně zřetelnou pochvičku. Klobouk dosti dlouho zůstává částečně (okrajem) zanořen v substrátu, pokožka klobouku je lysá.

Pečárka dvouvýtrusná (Agaricus bisporus) má bisporická basidia a v naší přírodě je spíše vzácná.

Kuchyňské využití

Pečárka polní (Agaricus campestris) je jednou z nejchutnějších a hojně se vyskytujících pečárek, která se v kuchyni plně vyrovná pěstovaným žampionům.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Kibby G. (2021): Mushrooms and Toadstools of Britain & Europe, Vol. 3. 1st Edition.
Agaricus campestris
Vít A., Socha R. (2018): Naše jedlé houby 9 - Pečárky. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 2/2018.
Agaricus campestris – pečárka polní
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Agaricus campestris – pečárka polní
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Agaricus campestris – pečárka polní
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Agaricus campestris – pečárka polní
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Agaricus campestris – pečárka polní
Hlaváček Jiří, Smotlacha Miroslav, 1996. Jedlé houby, které doporučujeme ke sběru. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 4/1996.
Agaricus campester – pečárka polní
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin
Agaricus campestris – žampión polní