ryzec kravský
Lactarius torminosus (Schaeff.) Pers. 1797

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: holubinkotvaré (Russulales)
Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)
Rod: ryzec (Lactarius)
Synonyma
Agaricus lactifluus torminosus (Schaeff.) Pers. 1801
Agaricus torminosus Schaeff. 1774
Lactarius torminosus f. torminosus (Schaeff.) Gray 1821
Lactarius torminosus var. sublateritius Kühner & Romagn. 1954
Lactifluus torminosus (Schaeff.) Kuntze 1891
Popis
Klobouk je široký 40–120 mm široký, v mládí vyklenutý, ve středu s pupkovitě prohloubený, v dospělosti plochý až nálevkovitý, masově růžový až červenohnědý, kruhatý, nejprve přitiskle chlupatý, později plstnatý. Okraj klobouku je dlouho podvinutý, chlupatý, v dospělosti ostrý.
Lupeny jsou spíše nízké, husté, ke třeni široce připojené nebo krátce sbíhavé, bělavé, později krémové, narůžovělé.
Třeň je válcovitý, 40–100 x 15–25 mm, bělavý až narůžovělý, hladký, někdy mírně jamkatý, brzy dutý.
Dužnina bělavá, pod pokožkou klobouku a třeně narůžovělá, vůně nenápadná. Při poranění roní bílé barevně neměnné mléko. Dužnina i mléko jsou silně palčivé.
Výtrusný prach bělavý až světle smetanový, barva odpovídá hodnotě 1b–2a podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).
Výtrusy jsou eliptické, 7,5–9,5 x 5,5–7 µm, se středně vysokými hřebínky vytvářejícími neúplnou síťku.
Výskyt
Roste hojně, většinou ve skupinách, v lesích všech typů, vždy však pod břízami. Červenec až říjen.
Možná záměna
Velmi podobný a blízce příbuzný je Lactarius torminosulus rostoucí také pod břízami. Tvoří o něco menší a štíhlejší plodnice, má kratší chloupky na klobouku a v dospělosti pokožku klobouku téměř hladkou. Severský druh, v České republice vzácný.
Ryzec Maireův (Lactarius mairei) má menší plodnice, nerůžovou pokožku klobouku a lupeny a neďubkatý třeň. Roste vzácně pod duby a pod habry.
Ryzec pýřitý (Lactarius pubescens) nemá pásovaný klobouk.
Ryzec citrónový (Lactarius citriolens) má žloutnoucí mléko.
Záměna je možná i s jedlými ryzci z okruhu ryzce pravého (Lactarius deliciosus), které však mají barevné, nepalčivé nebo jen mírně palčivé mléko.
Kuchyňské využití
V některých zemích, kde je upravován mléčným kvašením, je vyhledávanou a sbíranou houbou. V České republice se většinou uvádí jako nejedlý. V Socha a kol. (2015) je označen dokonce jako jedovatý.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal