Atlas hub / Nálezy

ryzec kravský
Lactarius torminosus (Schaeff.) Pers. 1797

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Agaricus lactifluus torminosus (Schaeff.) Pers. 1801

Agaricus torminosus Schaeff. 1774

Lactarius torminosus f. torminosus (Schaeff.) Gray 1821

Lactarius torminosus var. sublateritius Kühner & Romagn. 1954

Lactifluus torminosus (Schaeff.) Kuntze 1891

Popis

Klobouk je široký 40–120 mm široký, v mládí vyklenutý, ve středu s pupkovitě prohloubený, v dospělosti plochý až nálevkovitý, masově růžový až červenohnědý, kruhatý, nejprve přitiskle chlupatý, později plstnatý. Okraj klobouku je dlouho podvinutý, chlupatý, v dospělosti ostrý.

Lupeny jsou spíše nízké, husté, ke třeni široce připojené nebo krátce sbíhavé, bělavé, později krémové, narůžovělé.

Třeň je válcovitý, 40–100 x 15–25 mm, bělavý až narůžovělý, hladký, někdy mírně jamkatý, brzy dutý.

Dužnina bělavá, pod pokožkou klobouku a třeně narůžovělá, vůně nenápadná. Při poranění roní bílé barevně neměnné mléko. Dužnina i mléko jsou silně palčivé.

Výtrusný prach bělavý až světle smetanový, barva odpovídá hodnotě 1b–2a podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).

Výtrusy jsou eliptické, 7,5–9,5 x 5,5–7 µm, se středně vysokými hřebínky vytvářejícími neúplnou síťku.

foto Karel Tejkal

Výskyt

Roste hojně, většinou ve skupinách, v lesích všech typů, vždy však pod břízami. Červenec až říjen.

Možná záměna

Velmi podobný a blízce příbuzný je Lactarius torminosulus rostoucí také pod břízami. Tvoří o něco menší a štíhlejší plodnice, má kratší chloupky na klobouku a v dospělosti pokožku klobouku téměř hladkou. Severský druh, v České republice vzácný.

Ryzec Maireův (Lactarius mairei) má menší plodnice, nerůžovou pokožku klobouku a lupeny a neďubkatý třeň. Roste vzácně pod duby a pod habry.

Ryzec pýřitý (Lactarius pubescens) nemá pásovaný klobouk.

Ryzec citrónový (Lactarius citriolens) má žloutnoucí mléko.

Záměna je možná i s jedlými ryzci z okruhu ryzce pravého (Lactarius deliciosus), které však mají barevné, nepalčivé nebo jen mírně palčivé mléko.

Kuchyňské využití

V některých zemích, kde je upravován mléčným kvašením, je vyhledávanou a sbíranou houbou. V České republice se většinou uvádí jako nejedlý. V Socha a kol. (2015) je označen dokonce jako jedovatý.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Lactarius torminosus – ryzec kravský
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Lactarius torminosus – ryzec kravský
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius torminosus – ryzec kravský
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin