Atlas hub / Nálezy

ryzec pýřitý
Lactarius pubescens Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Agaricus pubescens Fr. 1815

Lactarius torminosus var. pubescens (Fr.) S. Lundell 1956

Lactifluus pubescens (Schrad.) Kuntze 1891

Stručný popis

Klobouk 40–100 mm, zprvu vyklenutý s podvinutým okrajem, ve středu mírně vtlačený, později až mělce nálevkovitý s ostrým okrajem. Pokožka suchá, hladká až paprsčitě vláknitá, u okraje zvláště u mladých plodnic výrazně chlupatá, krémová, ve středu žlutookrová. Lupeny široce připojené až sbíhavé, někdy u třeně větvené, světle krémové. Třeň 30–70 x 10–20 mm, válcovitý nebo směrem k bázi mírně zúžený, hladký, suchý, bělavý, nažloutlý nebo narůžovělý. Dužnina bělavá, chuť většinou ihned palčivá, vůně nakysle ovocná. Mléko bílé, neměnné, chuť ihned velmi palčivá. Výtrusný prach světle krémový. Roste hojně pod břízami na sušších půdách, na trávě, podél cest, i ve městech. Srpen až říjen.

Možná záměna

Ryzec skotský (Lactarius scoticus) je drobnější, s kratšími chlupy na okraji klobouku.

foto Vavřinec Klener

Autorství obrázků: Vavřinec Klener

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Lactarius pubescens – ryzec pýřitý
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Lactarius pubescens – ryzec pýřitý
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius pubescens – ryzec pýřitý
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing