Atlas hub / Nálezy

ryzec skotský
Lactarius scoticus Berk. & Broome 1879

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Lactarius albocremeus Z. Schaef. 1958

Lactarius favrei H. Jahn 1982

Lactarius pubescens var. scoticus (Berk. & Broome) Krieglst. 1991

Lactifluus scoticus (Berk. & Broome) Kuntze 1891

Stručný popis

Klobouk 20–60 mm, nejprve vyklenutý se silně podvinutým okrajem, později až nálevkovitý s ostrým okrajem. Pokožka suchá, ve středu hladká, na okraji zvláště v mládí výrazně chlupatá, na okraji bílá, ve středu žlutookrová. Lupeny široce připojené až sbíhavé, někdy u třeně větvené, bělavé až krémové. Třeň 20–70 x 5–10 mm, válcovitý až mírně kyjovitý, hladký nebo velmi jemně sametový, suchý, krémový, někdy s drobnými rezavými skvrnami. Dužnina spíše křehká, bělavá až krémová, chuť většinou ihned silně palčivá, vůně nakysle ovocná nebo slanečková. Mléko bílé, při zasychání žloutnoucí, chuť ihned silně palčivá. Výtrusný prach světle krémový. Roste pod břízami na kyselých půdách. Červenec až říjen.

Možná záměna

Ryzec kravský (Lactarius torminosus) má pásovaný růžový klobouk.

Ryzec pýřitý (Lactarius pubescens) je větší, méně palčivý.

foto Martin Slavičínský

Autorství obrázků: Martin Slavičínský

Literatura

Zíbarová L., Kolényová M., Tejklová T., Zehnálek P. [eds] (2024): Červený seznam hub (makromysetů) České republiky, Příroda 46: 48–192, Praha.
Lactarius scoticus – ryzec skotský
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Lactarius scoticus – ryzec skotský
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius scoticus – ryzec skotský
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Lactarius scoticus – ryzec chloupkatý
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing