ryzec citronový
Lactarius citriolens Pouzar 1968

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: holubinkotvaré (Russulales)
Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)
Rod: ryzec (Lactarius)
Stručný popis
Klobouk 60–150 mm, v mládí s vmáčklým středem a podvinutým okrajem, později až hluboce nálevkovitý s ostrým okrajem. Pokožka lepkavá, slizká, ve střední části hladká, směrem k okraji postupně chlupatá (chloupky až 5 mm) a neslizká, chromově žlutá až světle krémová, u okraje někdy s vodnatým pásováním nebo se žlutohnědými fleky. Lupeny široce připojené až sbíhavé, často u třeně větvené, bělavě chromové až krémové. Třeň 40–60 x 20–25 mm, válcovitý nebo s rozšířenou bází, hladký, světle krémový, nejvýše nevýrazně ďubkovaný, brzy dutý. Dužnina tuhá, bílá až světle krémová, na řezu pod pokožkou klobouku i třeně citrónově žloutnoucí, chuť jemně nahořklá, postupně aromatická a palčivá, vůně slabě nakysle ovocná. Mléko nehojné, bílé, rychle se zbarvující citrónově žlutě, chuť rychle nahořkle palčivá. Výtrusný prach světle krémový. Roste vzácně v listnatých lesích na vápnitých půdách pod břízou, lískou, bukem a dubem. Červenec až říjen.
Možná záměna
Ryzec ďubkatý (Lactarius scrobiculatus) roste ve smrčinách, má výrazně ďubkovaný třeň.
Ryzec ohrnutý (Lactarius resimus) roste pod břízami ve vyšších polohách.
Autorství obrázků: Markéta Vlčková