ryzec ďubkovaný
Lactarius scrobiculatus (Scop.) Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: holubinkotvaré (Russulales)
Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)
Rod: ryzec (Lactarius)
Synonyma
Agaricus intermedius Fr. 1815
Agaricus scrobiculatus Scop. 1772
Lactifluus scrobiculatus (Scop.) Kuntze 1891
Popis
Klobouk je široký 60–200 mm, zprvu sklenutý a mělce vmáčklý, dlouho s podvinutým okrajem, později rozprostřený, výrazně prohloubený. Pokožka je ve středu hladká nebo později šupinkatá, postupně od středu ochmýřená a na okraji chlupatá, zvláště u mladých plodnic, lepkavá, za vlhka velmi slizká, chromově žlutá, krémová, žlutohnědá, často s výrazným medovým pásováním.
Lupeny jsou husté, s hojnými lupénky, někdy větvené, bělavé, chromové až krémové, u třeně připojené až krátce sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 25–80 x 15–40 mm, bělavý, chromově žlutý nebo krémový, výrazně ďubkovaný, v dospělosti dutý.
Dužnina je pevná, bělavá, na řezu se pod pokožkou třeně i klobouku zbarvuje citrónově žlutě. Chuť je nepříjemná, olejově nahořklá a palčivá. Vůně je nakysle ovocná. Mléko je bílé, po chvíli sírově žluté, spíše hojné, chuť po chvíli nahořklá a středně palčivá.
Výtrusný prach je světle krémový.
Výtrusy jsou široce elipsoidní, 7–10 x 6–7,5 µm, žebernaté, s ornamentikou vytvářející velmi neúplnou síťku.
Výskyt
Roste od července do října, v jehličnatých lesích pod smrky. Upřednostňuje vápnité půdy.
Možná záměna
Ryzec citrónový (Lactarius citriolens) nemá ďubkovaný třeň.
Ryzec jedlový (Lactarius intermedius) nemá kruhatý klobouk a roste pod jedlemi.
Ryzec statný (Lactarius repraesentaneus) má na vzduchu fialovějící mléko.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich, Tomáš Chaluš, Karel Tejkal