Atlas hub / Nálezy

ryzec jedlový
Lactarius intermedius (Krombh.) Berk. & Broome 1881

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Popis

Klobouk je široký 50–100 (120) mm, nejprve sklenutý s podehnutým až podvinutým okrajem, brzy ploše sklenutý s prohloubeným středem, v dospělosti až nálevkovitý. Pokožka je hladká nebo jen mírně plstnatá, za vlhka lepkavá a lesklá, citronově žlutá nebo krémová, s nekontrastními žlutooranžovými vodnatými skvrnami, které ovšem nevytváří kruhový vzor.

Lupeny jsou husté, s četnými lupénky, někdy větvené, krémové, nažloutlé, později až světle okrové, u třeně připojené až krátce sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 30–50 x 15–30 mm, nejprve bělavý, později krémový až světle okrový, výrazně ďubkovaný, v dospělosti dutý.

Dužnina je pevná, bělavá, na řezu se rychle barví do žluta, ale následně vybledá. Vůně je ovocná, chuť palčivá. Mléko je bílé, na vzduchu žloutnoucí, chutná palčivě.

Výtrusný prach je krémový.

Výtrusy jsou široce eliptické, 7–9,5 x 6–7,5 µm, žebernaté, s ornamentikou vytvářející neúplnou síťku.

zralé výtrusy (Melzerovo činidlo)

Výskyt

Roste od srpna do října pod jedlemi. Upřednostňuje vápnité půdy.

Možná záměna

Ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus) má obvykle kruhový vzor na klobouku, pokožku a okraj klobouku s chloupky a roste pod smrky.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Zíbarová L., Kolényová M., Tejklová T., Zehnálek P. [eds] (2024): Červený seznam hub (makromysetů) České republiky, Příroda 46: 48–192, Praha.
Lactarius intermedius – ryzec jedlový