Atlas hub / Nálezy

ryzec světlý
Lactarius azonites (Bull.) Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Agaricus azonites Bull. 1791

Lactariella azonites (Bull.) Schröter 1889

Lactarius fuliginosus f. albipes J.E. Lange 1928

Lactarius fuliginosus var. albipes (J.E. Lange) Bon 1980

Popis

Klobouk je široký 40–80 mm, nejprve sklenutý, později ploše rozprostřený až prohloubený, někdy s nízkým středovým hrbolkem. Pokožka je světle šedohnědá až krémová, někdy se světlejšími skvrnami, suchá, sametová, matná, lze ji jen krátce a obtížně sloupnout. Okraj klobouku je v mládí podehnutý, později ostrý a vroubkovaný, často zvlněný.

Lupeny jsou středně husté až prořídlé, s hojnými lupénky, krémové až světle okrové, u třeně krátce sbíhavé, při poranění se zasychajícím mlékem barví do růžova.

Třeň je válcovitý, 30–60 x 8–15 mm, hladký, v mládí bělavý, postupně od báze krémový se žlutookrovými skvrnami.

Dužnina je pevná, bělavá, na řezu a při poranění se zbarvuje do růžova až do oranžova. Chuť je mírná až nahořklá, po čase mírně palčivá. Mléko je bílé, při styku s dužninou růžovějící.

Výtrusný prach je okrový (barva přibližně odpovídá hodnotě 3c podle stupnice Romagnesi pro holubinky), narůžovělý.

Výtrusy jsou téměř kulovité, 7–9 x 7–8 µm, s výraznými hřebínky, které vytvářejí nepravidelnou síťku.

zralé výtrusy (Melzerovo činidlo)

Výskyt

Roste od července do října, roztroušeně, především v teplých lesích pod duby, méně často pod habry či jinými listnáči, v lesích i parcích, na vápnitých půdách.

Možná záměna

Ryzec křídlatovýtrusný (Lactarius pterosporus) vytváří o něco větší plodnice a má výtrusy s velmi výraznou hřebenitou (křídlatou) ornamentikou.

Ryzec řídkolupenný (Lactarius ruginosus) má nápadně řidší lupeny.

Ryzec ostrý (Lactarius acris) je palčivý. Jeho mléko se zbarvuje do růžova i mimo kontakt s dužninou.

Ryzec sazový (Lactarius fuliginosus) má o něco tmavší klobouk a hlavně třeň a roste spíše v jehličnatých lesích s břízou nebo olší.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Oldřich Jindřich foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich

Literatura

Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Lactarius azonites – ryzec světlý
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Lactarius azonites – ryzec světlý
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius azonites – ryzec světlý
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava