Atlas hub / Nálezy

ryzec peprný
Lactarius piperatus (L.) Pers. 1797

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Agaricus piperatus L. 1753

Lactifluus piperatus (L.) Kuntze 1891

Lactifluus piperatus (L.) Roussel 1806

Popis

Klobouk je široký 60–180 mm, v mládí sklenutý, později vmáčklý až nálevkovitý, s ostrým, mírně podvinutým okrajem. Povrch klobouku je hladký, matný, bělavý, ve stáří s okrovými skvrnami. Za sucha bývá povrch políčkovitě rozpukaný.

Lupeny jsou nízké, velmi husté, vidlené, krátce sbíhající na třeň. V mládí mají bílou barvu, později krémovou, při otlačení se zbarvují žlutohnědě.

Třeň je válcovitý, 30–80 x 10–30 mm, rovný, nebo se směrem k bázi ztenčuje. Pokožka klobouku je hladká, někdy s vroubky nebo jamkami, bílá až bělavá, někdy se žlutavými skvrnami.

Dužnina je tvrdá, křehká, má bílou barvu, později slabě nažloutlou, vůně je nenápadná, chuť palčivá. Mléko je silně palčivé, bílé, na vzduchu barvu nemění, při zaschnutí vytváří na lupenech žlutavé skvrny.

Výtrusný prach je bělavý

Výtrusy jsou elipsoidní, 6,5–9,5 x 5–7,5 µm, s nízkými bradavkami. Jemná neúplná síťka je někdy v optickém mikroskopu jen obtížně pozorovatelná.

zralé výtrusy (Melzerovo činidlo)

Výskyt

Vyrůstá dosti hojně v červnu až září, především ve smíšených nebo listnatých lesích, pod duby, buky a habry. Objevuje se ve skupinách i jednotlivě.

Možná záměna

Podobný je ryzec plstnatý (Lactarius vellereus) s řidšími lupeny a plstnatým povrchem, je nejedlý. Ryzec zelenající (Lactarius glaucescens) má na otlačených místech zelenavé skvrny a zasychající mléko se barví do šedozelena. Podobná je i holubinka bílá (Russula delica), která neroní mléko a není palčivá.

Kuchyňské využití

Je často uváděn jako nejedlý, ale podle některých autorů jsou mladé plodnice jedlé, opečením nebo grilováním ztrácejí palčivost. Někde se také používá sušený jako koření.

foto Karel Tejkal foto Tomáš Chaluš foto Karel Tejkal

Autorství textů: Věra Svobodová
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš

Literatura

Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Lactarius piperatus – ryzec peprný
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Lactarius piperatus – ryzec peprný
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Borovička J. (2008): Čtyři bílé ryzce. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 3/2008.
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius piperatus – ryzec peprný
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava