Atlas hub / Nálezy

ryzec kafrový
Lactarius camphoratus (Bull.) Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Agaricus camphoratus Bull. 1793

Agaricus cimicarius Batsch 1786

Agaricus subdulcis var. camphoratus (Bull.) Fr. 1821

Agaricus subdulcis var. cimicarius (Batsch) Pers. 1801

Lactarius camphoratus var. cimicarius (Batsch) Cooke 1883

Lactarius camphoratus var. terreyi (Berk. & Broome) Cooke 1883

Lactarius cimicarius (Batsch) Gillet 1874

Lactarius terreyi Berk. & Broome 1878

Lactifluus camphoratus (Bull.) Kuntze 1891

Lactifluus terreyi (Berk. & Broome) Kuntze 1891

Popis

Klobouk je široký 20–50 mm, v mládí sklenutý, později plochý, prohloubený až nálevkovitý, často se středovým hrbolem, červenohnědý nebo masově hnědý, někdy s fialovými odstíny, matný, nepásovaný, později vybledající. Okraj klobouku je dlouho podehnutý, v dospělosti někdy zvrásněný.

Lupeny jsou husté, červenohnědé, u třeně připojené až mírně sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 25–80 x 4–10 mm dlouhý, červenohnědý, nejprve plný, později dutý.

Dužnina je křehká, světle červenohnědá, neměnná, voní po libečku. Při poranění roní bílé až vodnaté mléko, které je stejně jako dužnina mírné chuti.

Výtrusný prach je krémový.

Výtrusy jsou široce elipsoidní až téměř kulovité, 6–8 x 5,5–7 µm, se středně vysokou ornamentikou vytvářející značně neúplnou síťku.

zralé výtrusy (Melzerovo činidlo)

Výskyt

Roste poměrně hojně v listnatých i jehličnatých lesích (dub, buk, smrk, borovice), upřednostňuje vlhčí lokality a porosty mechu ploníku. Červen až říjen.

Možná záměna

Ryzec hnědý (Lactarius helvus) voní obdobně, mohutnější plodnice jsou však o něco světlejší, víc okrové než rezavé, a roste ponejvíce v rašeliníku.

Kořeněnou vůni vykazuje také ryzec ploštičný (Lactarius subumbonatus), který roste především pod duby a má oproti klobouku světlejší (nažloutlý) třeň.

Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) vytváří větší plodnice, roste ve smrčinách a je palčivý.

Ryzec červenohnědý (Lactarius badiosanguineus) s většími plodnicemi je poměrně vzácný, jeho mléko je nahořklé nebo mírně palčivé.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Oldřich Jindřich

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich

Literatura

Holec J., Beran M., Kříž M. (2017): Atlas hub Šumavy a Novohradských hor. Nakladatelství Karmášek, České Budějovice.
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Lactarius camphoratus – ryzec kafrový
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius camphoratus – ryzec kafrový
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing