Atlas hub / Nálezy

hřib hnědý
Imleria badia (Fr.) Vizzini 2014

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: hřibotvaré (Boletales)

Čeleď: hřibovité (Boletaceae)

Rod: hřib (Imleria)

Synonyma

Boletus badius (Fr.) Fr. 1832

Boletus castaneus badius Fr. 1818

Ixocomus badius (Fr.) Quél. 1888

Suillus badius (Fr.) Kuntze 1898

Xerocomus badius (Fr.) E.-J. Gilbert 1931

Popis

Klobouk je 40–150 (200) mm široký, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, plstnatý, za vlhka slizký a lesklý, kaštanově hnědý.

Rourky jsou světle žluté až zelenožluté nebo olivově zelenožluté, až 20 mm vysoké. Póry světle žluté až zelenožluté, v dospělosti poměrně široké a nepravidelné, po otlačení zelenomodrají.

Třeň je v mládí většinou soudkovitý, později válcovitý, 40–120 x 10–40 mm, hnědý, světlejší než klobouk, na povrchu hnědě vláknitý nebo vločkatý.

Dužnina je světle žlutá, na řezu modrající. Nejprve tuhá, později v klobouku měkká a ve třeni mírně dřevnatí. Vůně a chuť jsou mírné, příjemně houbové.

Výtrusný prach je olivově hnědý.

Výtrusy jsou úzce vřetenovité, 12–16 x 4–5,5 µm, hladké.

zralé výtrusy H2O

Výskyt

Roste velmi hojně, většinou ve skupinách v jehličnatých i listnatých lesích, především pod smrky, v listnatých lesích pod duby, od počátku června do listopadu, často až do počátku zimy, mráz ale nesnese.

Možná záměna

Hřib žlučník (Tylopilus felleus) má rourky bílé nebo narůžovělé a chutná výrazně hořce. Nejedlý.

Záměna je možná i s hřibem sametovým (Xerocomellus pruinatus), hřibem modračkou (Cyanoboletus pulverulentus) a některými dalšími i vzácnějšími druhy hřibů, které jsou ale jedlé.

Kuchyňské využití

Jedna z nejhojnějších a kulinářsky nejoblíbenějších jedlých hřibovitých hub. Výborný prakticky v jakékoli úpravě.

foto Petr Souček foto Karel Tejkal foto Petr Souček foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Petr Souček, Karel Tejkal

Literatura

Vít A., Socha R. (2020): Naše jedlé houby 19 – Hřiby II. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 3/2020.
Vít A., Socha R. (2020): Naše jedlé houby 19 – Hřiby II. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 3/2020.
Imleria badia – hřib hnědý
Holec J., Beran M., Kříž M. (2017): Atlas hub Šumavy a Novohradských hor. Nakladatelství Karmášek, České Budějovice.
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Boletus badius – hřib hnědý
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Boletus badius – hřib hnědý
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Šutara J., Mikšík M., Janda V. (2009): Hřibovité houby. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Xerocomus badius – suchohřib hnědý
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Jiří Hlaváček (1999): Přehled našich hub hřibotvarých (Boletales) 43. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 3/1999.
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin