holubinka uhlová
Russula atramentosa Sarnari 1992


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: holubinkotvaré (Russulales)
Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)
Rod: holubinka (Russula)
Synonyma
Russula anthracina Romagn. 1962
Popis
Holubinka střední velikosti.
Klobouk je široký 50–100 mm, masitý, v mládí sklenutý, později ploše rozprostřený a ve středu až široce prohloubený, bělavý, později šedavě hnědý, nakonec téměř černý. Okraj je v mládí podehnutý, ostrý, až do dospělosti nerýhovaný. Pokožka klobouku je za sucha matná, téměř neslupitelná nebo slupitelná jen obtížně blízko u okraje klobouku, nejvýše do 1/4 poloměru.
Lupeny jsou husté, široké jen 4–7 mm, křehké, s četnými lupénky, větvené, u třeně úzce přirostlé až volné, bělavé, později smetanové nebo narůžovělé, při poranění černající.
Třeň je válcovitý, 30–60 x 10–30 mm, válcovitý, plný, bělavý, později šedý až černý.
Dužnina je tuhá, bílá, na řezu nečervená, rovnou šedne až černá. Vůně je slabě ovocná, chuť ve třeni mírná, v lupenech palčivá.
Výtrusný prach je bílý (1a), dle Kränzlin (2005) RGB = (255/255/242).
Výtrusy jsou široce oválné, 7–9,5 x 6–8 µm, s nízkou ornamentikou vytvářející neúplnou nebo téměř úplnou síťku.
Terminální hyfy pokožky klobouku obsahují vakuoly s tmavým pigmentem, dermatocystidy chybí.
Výskyt
Roste vzácně od července do září v listnatých (buk, dub) i jehličnatých lesích (smrk, jedle) na vlhkých zásaditých nebo neutrálních půdách.
Možná záměna
Holubinka černobílá (Russula albonigra) má řidší lupeny bez růžových odstínů, je bílá až šedočerná, bez výraznějšího hnědého zbarvení, nepalčivá, dužnina chutná po mentolu a v pokožce klobouku nechybí dermatocystidy.
Holubinka osmahlá (Russula adulterina) má hnědou pokožku klobouku a na řezu dužninou se velmi pomalu zbarvuje šedohnědě.
Holubinka černající (Russula nigricans) má velmi řídké a tlusté lupeny a podobně jako holubinka ostrolupenná (Russula acrifolia) a holubinka hustolistá (Russula densifolia) na řezu plodnicí nejprve červená, až později hnědne.
Kuchyňské využití
Je jedlá, kulinářsky však bezvýznamná, pro vzácnost hodna ochrany.
Poznámky k systematice
Podle Sarnari (1998) patří do sekce Compactae.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich