Atlas hub / Nálezy

ryzec nasládlý
Lactarius subdulcis (Pers.) Gray 1821

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Agaricus subdulcis Pers. 1801

Lactifluus subdulcis (Pers.) Kuntze 1891

Popis

Klobouk je široký 20–60 mm, nejprve sklenutý, později plochý, brzy prohloubený, v dospělosti až nálevkovitý, často se nízkým středovým hrbolkem, tmavě cihlově červený až skořicový nebo rezavě hnědý, u okraje světlejší, nepásovaný. Pokožka je suchá, matná a lysá, někdy vrásčitá. Okraj klobouku je zprvu podehnutý, později ostrý, často krátce vroubkovaný.

Lupeny jsou středně husté, vysoké 3–5 mm, někdy větvené, zprvu bělavé, později krémové až rezavě okrové, v dospělosti s okrově oranžovými skvrnami, na třeň široce připojené až krátce sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 30–70 x 5–15 mm, hladký, suchý, typicky s bělavým ochmýřením na bázi, žlutohnědý, postupně od báze tmavnoucí, skořicový až hnědý, vycpaný nebo dutý. Často 2 až 3 plodnice srůstají.

Dužnina je bělavá až krémová. Chuť je mírná, po chvíli nahořklá, po delší době palčivá. Vůně je nevýrazná, dle některých autorů podobná vůni pestřce nebo bedly hřebenité (Lepiota cristata). Mléko je bílé, vodnaté, barevně neměnné. Chutná nejprve nasládle, po chvíli je palčivé.

Výtrusný prach je světle smetanový, jeho barva přibližně odpovídá hodnotě 2a podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).

Výtrusy jsou široce eliptické, 6,5–9,5 x 5,5–7,5 µm (Qav = 1,2–1,3), se středně vysokou až vysokou ornamentikou, s tence propojenými bradavkami vytvářejícími velmi neúplnou síťku.

zralé výtrusy (Melzerovo činidlo)

Výskyt

Roste hojně od června do října v listnatých lesích pod buky, podle Socha a kol. (2015) vzácně také pod habry a duby. Upřednostňuje kyselé půdy.

Možná záměna

Ryzec oranžově hnědý (Lactarius fulvissimus) roste také pod buky (ale i pod jinými listnáči). Má oranžově hnědý klobouk, který v dospělosti vybledá do žlutohněda.

Ryzec oranžový (Lactarius aurantiacus) má živě oranžový klobouk, roste spíše v jehličnatých lesích a jeho mléko postrádá nahořklou příchuť.

Rytec játrový (Lactarius hepaticus) roste vzácně pod borovicemi. Má žloutnoucí mléko a výrazně tmavší odstín klobouku.

Ryzec liškový (Lactarius tabidus) roste pod smrky a břízami. Má žloutnoucí mléko.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Holec J., Beran M., Kříž M. (2017): Atlas hub Šumavy a Novohradských hor. Nakladatelství Karmášek, České Budějovice.
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Lactarius subdulcis – ryzec nasládlý
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Lactarius subdulcis – ryzec nasládlý
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius subdulcis – ryzec nasládlý
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin