lakovka ametystová
Laccaria amethystina Cooke 1884
Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: lanýžovcovité (Hydnangiaceae)
Rod: lakovka (Laccaria)
Popis
Klobouk je široký 20–60 mm, nejprve sklenutý, později až plochý a zvlněný, často na středu prohloubený. Pokožka klobouku je zpočátku hladká, později sametově matná až jemně šupinkatá. Barva se mění podle stáří a počasí. Celá plodnice má ametystově fialovou barvu, starší jsou fialově hnědé, za sucha až bělavé.
Lupeny jsou tlusté, řídké, ke třeni široce připojené, někdy krátce sbíhavé, fialové. U starších plodnic mohou být lupeny zkadeřené a bíle zbarvené výtrusným prachem.
Třeň je válcovitý, 40–80 x 3–8 mm, tuhý, fialový, bělavě vláknitý, ve spodní části s nafialovělým bazálním myceliem, v dospělosti dutý.
Dužnina je tenká, světle fialová, později nahnědlá. Vůně a chuť jsou nevýrazné.
Výtrusný prach je bělavý.
Výtrusy jsou téměř kulovité, 8–11 x 7,5–10 μm, bezbarvé, ostnité.
Výskyt
Vyrůstá od června do listopadu nejčastěji v listnatých lesích na listovém opadu a v mechu, ale i v jehličnatých lesích, parcích a zahradách s lesními stromy. Objevuje se obvykle ve skupinách. Je hojná.
Možná záměna
Vláknice fialová (Inocybe sublilacina) tvoří drobnější plodnice se zašpičatělým vláknitým kloboukem, nepříjemným pachem dužniny a hnědým výtrusným prachem.
Čirůvka fialová (Lepista nuda) tvoří mnohem robustnější plodnice s hladkou pokožkou klobouku bez středové prohlubně.
Čirůvka špinavá (Lepista sordida) tvoří též robustnější plodnice (menší však než zmíněná čirůvka fialová) a i v čerstvosti bývá zabarvena fialovookrově.
Pavučinec fialový (Cortinarius violaceus) má plstnatou pokožku klobouku a jako všechny pavučince je vybaven pavučinkou zachytávající rezavý výtrusný prach.
Helmovka narůžovělá (Mycena rosea) a helmovka ředkvičková (Mycena pura) mají dužninu spíše vodnatou, nejsou tak silně probarvené do fialova, postrádají středovou prohlubeň v klobouku, mají bílé lupeny a silně ředkvově páchnou.
Lakovka obecná (Laccaria laccata) má oranžově hnědou až růžově okrovou barvu.
Kuchyňské využití
Je jedlá, ale nevydatná, s nevýraznou chutí i vůní.
Autorství textů: Věra Svobodová, Karel Tejkal, Vladimír Sojka
Autorství obrázků: Vladimír Sojka, Oldřich Jindřich





