čirůvka májovka
Calocybe gambosa (Fr.) Donk 1962

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: líhovité (Lyophyllaceae)
Rod: čirůvka (Calocybe)
Synonyma
Calocybe gambosum (Fr.) Singer 1951
Popis
Klobouk je široký 50–120 mm, v mládí polokulovitý s podehnutým okrajem, později sklenutý až plochý, masitý, na povrchu lysý či mírně hrbolatý, bělavý nebo krémový, v dospělosti často zvlněný.
Lupeny jsou nízké, nápadně husté, tenké, zoubkem přirostlé, bělavé až krémové.
Třeň je válcovitý, 40–80 x 15–40 x 80 mm, v mládí někdy u báze rozšířený, plný, tuhý, hladký, bělavý.
Dužnina je v mládí pevná, bělavá, později měkká. Má příjemnou chuť a silnou typicky moučnou vůni, kterou si lze zapamatovat.
Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou oválné 4–7 x 2–4 µm, průsvitné, hladké.
Výskyt
Roste hojně od dubna do června, ve vyšších polohách až do léta – na loukách, mezích, sadech, zahradách, na okrajích lesů, v křovinách, často ve skupinách či kruzích, nejvíce pod ovocnými stromy (třešně, trnky, jabloně), někdy však vyroste i pod smrky nebo v trávě bez stromového patra. Upřednostňuje humózní půdy.
Možná záměna
Charakteristickými znaky jsou nízké husté lupeny a silná moučná vůně.
Barevně odlišná varieta čirůvka májovka žemlová (Calocybe gambosa var. flavida) má pokožku klobouku okrovou, žlutookrovou, případně až žlutou. V ostatních znacích se neliší a je taktéž jedlá.
Jedlá závojenka podtrnka (Entoloma clypeatum) může růst s májovkami na stejných stanovištích, vždy ovšem pod růžovitými dřevinami, především pod trnkami. Má řidší lupeny a méně výraznou vůni. Podtrnce se dosti podobají závojenka náspová (Entoloma sepium) a vzácnější závojenka Saundersova (Entoloma saundersii) rostoucí pod jilmy. Všechny zmíněné druhy jsou jedlé a mnozí houbaři je nerozlišují.
Nebezpečně jedovatá a dosti vzácná závojenka olovová (Entoloma sinuatum) roste obvykle až od léta v teplých listnatých lesích především pod duby, habry a buky.
Kuchyňské využití
Čirůvka májovka je dobrá jedlá houba k všestrannému použití, cenná časnou dobou růstu. Některým houbařům však nevyhovuje silná moučná vůně, která se tepelnou úpravou sice zmírní, ale neodstraní.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal