Atlas hub / Nálezy

čirůvka májovka
Calocybe gambosa (Fr.) Donk 1962

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: líhovité (Lyophyllaceae)

Rod: čirůvka (Calocybe)

Synonyma

Calocybe gambosum (Fr.) Singer 1951

Popis

Klobouk je široký 50–120 mm, v mládí polokulovitý s podehnutým okrajem, později sklenutý až plochý, masitý, na povrchu lysý či mírně hrbolatý, bělavý nebo krémový, v dospělosti často zvlněný.

Lupeny jsou nízké, nápadně husté, tenké, zoubkem přirostlé, bělavé až krémové.

Třeň je válcovitý, 40–80 x 15–40 x 80 mm, v mládí někdy u báze rozšířený, plný, tuhý, hladký, bělavý.

Dužnina je v mládí pevná, bělavá, později měkká. Má příjemnou chuť a silnou typicky moučnou vůni, kterou si lze zapamatovat.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou oválné 4–7 x 2–4 µm, průsvitné, hladké.

Výskyt

Roste hojně od dubna do června, ve vyšších polohách až do léta – na loukách, mezích, sadech, zahradách, na okrajích lesů, v křovinách, často ve skupinách či kruzích, nejvíce pod ovocnými stromy (třešně, trnky, jabloně), někdy však vyroste i pod smrky nebo v trávě bez stromového patra. Upřednostňuje humózní půdy.

Možná záměna

Charakteristickými znaky jsou nízké husté lupeny a silná moučná vůně.

Barevně odlišná varieta čirůvka májovka žemlová (Calocybe gambosa var. flavida) má pokožku klobouku okrovou, žlutookrovou, případně až žlutou. V ostatních znacích se neliší a je taktéž jedlá.

Jedlá závojenka podtrnka (Entoloma clypeatum) může růst s májovkami na stejných stanovištích, vždy ovšem pod růžovitými dřevinami, především pod trnkami. Má řidší lupeny a méně výraznou vůni. Podtrnce se dosti podobají závojenka náspová (Entoloma sepium) a vzácnější závojenka Saundersova (Entoloma saundersii) rostoucí pod jilmy. Všechny zmíněné druhy jsou jedlé a mnozí houbaři je nerozlišují.

Nebezpečně jedovatá a dosti vzácná závojenka olovová (Entoloma sinuatum) roste obvykle až od léta v teplých listnatých lesích především pod duby, habry a buky.

Kuchyňské využití

Čirůvka májovka je dobrá jedlá houba k všestrannému použití, cenná časnou dobou růstu. Některým houbařům však nevyhovuje silná moučná vůně, která se tepelnou úpravou sice zmírní, ale neodstraní.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Calocybe gambosa – čirůvka májovka
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Calocybe gambosa – čirůvka májovka
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Calocybe gambosa – čirůvka májovka
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Karel Peroutka (2000): Úspěšný sběr čirůvky májovky - Calocybe gambosa (Fr.) Donk. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 1/2000.
Hlaváček Jiří, Smotlacha Miroslav, 1996. Jedlé houby, které doporučujeme ke sběru. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 3/1996.
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin