Klíč k určování holubinek
Administrátoři: Karel Tejkal
Vůně dužniny
metodika pro typ znaku
Hodnotíme vůni zavadajících plodnic, někdy stejným způsobem voní i zcela vyzrálé čerstvé plodnice nebo plodnice sušené. Vůně bývá intenzivní v lupenech, na třeni, na třeni při poranění (na řezu) nebo na bázi třeně.
Vnímání pachů a vůní může být velmi subjektivní.
Vůně jsou zpracovány podle Socha a kol. (2011), přehled vůní a pachů je však oproti předloze zkrácen. Další vůně a pachy budeme přidávat až podle praktických zkušeností a velmi opatrně.
Protože i holubinky vykazující poměrně charakteristickou a dobře zapamatovatelnou vůni (například slanečková vůně u holubinek z příbuzenstva holubinky révové (Russula xerampelina) někdy prostě nevoní nebo voní jen nevýrazně, je u všech holubinek paušálně nastavena jako platná hodnota vůně "Nespecifikovaná".
Nedokážete-li (třeba i silnou a výraznou) vůni určované holubinky jednoznačně přiradit konkrétní hodnotě z nabízeného seznamu vůní, nesnažte se ji na některou z hodnot napasovat bez vnitřního přesvědčení o správnosti volby a hodnotu znaku raději neuvádějte.