Atlas hub / Nálezy

čirůvka osiková
Tricholoma frondosae Kalamees & Shchukin 2001

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: čirůvkovité (Tricholomataceae)

Rod: čirůvka (Tricholoma)

Popis

Klobouk je široký 40–100 (120) mm, zprvu polokulovitý s podehnutým okrajem, později sklenutý, někdy s tupým středovým hrbolkem, nakonec téměř ploše rozprostřený, s laločnatě zprohýbaným okrajem. Pokožka klobouku je sytě (chromově) žlutá, s hnědými nebo šedoolivovými, soustředně uspořádanými šupinkami, směrem k okraji řidšími.

Lupeny jsou nízké, středně husté, (sírově) žluté, u třeně vykrojené.

Třeň je válcovitý, 50–100 x 10–25 mm, směrem k bázi někdy rozšířený, bělavý nebo světle žlutý, suchý, ve spodní části někdy s hnědými šupinkami.

Dužnina je bílá. Chuť a vůně jsou slabě moučné.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou oválné, 5–6,5 x 3–4,5 µm, hladké, průsvitné.

Výskyt

Roste od srpna do listopadu, dosti hojně, někdy v bohatých skupinách, především pod topoly (osikami), pravděpodobně i jinými listnáči.

Možná záměna

Čirůvka zelánka (Tricholoma equestre) roste na sušších stanovištích, především pod borovicemi, má obvykle nažloutlou dužninu a větší výtrusy (6–8 x 4–5 µm).

Vzácnější čirůvka sálající (Tricholoma aestuans) má palčivou dužninu.

Kuchyňské využití

Je leckde uváděna jako jedlá houba, její vliv na zdraví lidí však není dostatečně znám. Také pro pravděpodobnou záměnu s čirůvkou zelánkou ji nelze doporučit ke sběru a konzumaci.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Tricholoma frondosae – čirůvka osiková
Morten Christensen, Jacob Heilmann-Clausen (2013): The genus Tricholoma. The Danish Mycological Society 2013
Kotlaba F. (2009): Čirůvka osiková – Tricholoma frondosae, dvojník čirůvky zelánky. Česká vědecká společnost pro mykologii. Mykologické listy č. 106.