Atlas hub / Nálezy

pestřec obecný
Scleroderma citrinum Pers. 1801

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: hřibotvaré (Boletales)

Čeleď: pestřecovité (Sclerodermataceae)

Rod: pestřec (Scleroderma)

Popis

Plodnice jsou o průměru 30–100 (150) mm, tvrdé, kulovité až bramborovité, na temeni trochu zploštělé, takže na průřezu mají většinou lehce oválný tvar. Okrovka je až 4 mm tlustá, tuhá, světle okrová až okrově hnědá, pokrytá výraznými políčkovitými šupinami či bradavkami. Plodnice je se substrátem spojena silnými kořenovými vlákny vyrůstajícími ze zesílené okrovky na bázi, vytvářející někdy náznak třeně.

Dužnina je v mládí bělavá až nažloutlá, je zřetelně oddělena od poměrně silné bělavé okrovky, později černofialová, jemně bíle mramorovaná, až černá, ve stáří zeleně šednoucí a měkká, proměňující se v práškovitou hmotu uvolňující výtrusy širokým nepravidelným otvorem nebo otvory na temeni plodnice. Chuť je mírná, vůně je příjemně kořenitá, houbová, vynikne při sušení, někdy i při rozkrojení čerstvé plodnice.

Výtrusný prach je olivově hnědý až černohnědý.

Výtrusy jsou téměř kulovité o průměru 8–14 µm, síťnatě ornametované.

výtrusy (KOH 10%)

Výskyt

Roste od července do listopadu, většinou ve skupinách, především na chudších kamenitých a písčitých půdách pod jehličnatými (borovice) i listnatými stromy (bříza, buk, dub), s nimiž tvoří mykorhizu. Staré plodnice mohou přetrvávat dlouho do zimy.

Na pestřci obecném (Scleroderma citrinum) parazituje nehojný hřib příživný (Pseudoboletus parasiticus).

Možná záměna

Pestřec bradavčitý (Scleroderma verrucosum) a pestřec jamkatý (Scleroderma areolatum) vytváří menší plodnice s méně nápadnými šupinkami a mají izolovaně ostnité výtrusy.

Kuchyňské využití

Jedovatá houba. Někteří houbaři však velmi mladé plodnice, které mají ještě bílou dužninu, krájí na plátky, suší a používají v malém množství jako houbové koření. Kuchyňské uplatnění pestřců ale nelze doporučit, některé osoby jsou na obsažené jedovaté látky značně citlivé. Houbové koření lze připravit i z jedlých druhů hub.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Holec J., Beran M., Kříž M. (2017): Atlas hub Šumavy a Novohradských hor. Nakladatelství Karmášek, České Budějovice.
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Scleroderma citrinum – pestřec obecný
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Scleroderma citrinum – pestřec obecný
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Scleroderma citrinum – pestřec obecný
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha