holubinka červenobílá
Russula rubroalba (Singer) Romagn. 1967


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: holubinkotvaré (Russulales)
Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)
Rod: holubinka (Russula)
Popis
Střední až velká holubinka.
Klobouk je široký 60–120 mm, v mládí polokulovitý, brzy sklenutý, nakonec ploše rozložený a uprostřed mělce prohloubený, obvykle živě červený, někdy narůžovělý, od středu krémově, okrově nebo téměř bělavě (slonová kost) vybledající. Okraj klobouku je v dospělosti krátce a nevýrazně rýhovaný. Pokožka je za sucha matná (nikdy sametová), někdy zvrásněná, za vlhka hladká a lesklá, slupitelná jen při okraji, nejvýše do 1/3 poloměru klobouku.
Lupeny jsou středně husté, pevné, později křehké, ke třeni připojené až nepatrně sbíhavé, některé vidlené, nejprve smetanové, nakonec žluté až naoranžovělé, s rovným, stejně zbarveným ostřím.
Třeň je válcovitý, 30–80 x 15–20 mm, v horní části někdy rozšířený, v mládí pevný, později houbovitě vycpaný, bílý, stářím šednoucí, na bázi s hnědými skvrnami.
Dužnina je bílá, poraněním šednoucí až šedohnědnoucí. Vůně je nevýrazná nebo slabě ovocná, chuť je mírná.
Makrochemické reakce: guajak – pomalu a nevýrazně modrá, téměř negativní.
Výtrusný prach je žlutý (4d), dle Kränzlin (2005) RGB = (255/153/51).
Výtrusy jsou široce oválné, 6,5–9 x 5,5–8 µm, s nízkou až střední ornamentikou (0,4–0,6 μm) s bradavkami pospojovanými krátkými či delšími hřebínky vytvářejícími dosti neúplnou síťku.
Výskyt
Roste od června do září, vzácně v teplých listnatých lesích pod duby, buky nebo kaštanovníky.
Možná záměna
Velikostí, barvou výtrusného prachu, ekologií i mírnou chutí dužniny velmi podobná holubinka Romellova (Russula romellii) má pokožku klobouku obvykle s fialovými nebo hnědoolivovými odstíny a více prosíťované výtrusy.
Holubinka podrusá (Russula alutacea) z příbuzenstva holubinky olivové (Russula olivacea) má v mládí nápadně tuhou dužninu a vykazuje charakteristickou borůvkově fialovou reakci na fenol.
Kuchyňské využití
Je jedlá, vydatná, pro vzácnost však kulinářsky nevýznamná.
Poznámky k systematice
Podle Sarnari (2005) patří do sekce Polychromae, subsekce Integriforminae.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal