Atlas hub / Nálezy

holubinka červenobílá
Russula rubroalba (Singer) Romagn. 1967

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: holubinka (Russula)

Popis

Střední až velká holubinka.

Klobouk je široký 60–120 mm, v mládí polokulovitý, brzy sklenutý, nakonec ploše rozložený a uprostřed mělce prohloubený, obvykle živě červený, někdy narůžovělý, od středu krémově, okrově nebo téměř bělavě (slonová kost) vybledající. Okraj klobouku je v dospělosti krátce a nevýrazně rýhovaný. Pokožka je za sucha matná (nikdy sametová), někdy zvrásněná, za vlhka hladká a lesklá, slupitelná jen při okraji, nejvýše do 1/3 poloměru klobouku.

Lupeny jsou středně husté, pevné, později křehké, ke třeni připojené až nepatrně sbíhavé, některé vidlené, nejprve smetanové, nakonec žluté až naoranžovělé, s rovným, stejně zbarveným ostřím.

Třeň je válcovitý, 30–80 x 15–20 mm, v horní části někdy rozšířený, v mládí pevný, později houbovitě vycpaný, bílý, stářím šednoucí, na bázi s hnědými skvrnami.

Dužnina je bílá, poraněním šednoucí až šedohnědnoucí. Vůně je nevýrazná nebo slabě ovocná, chuť je mírná.

Makrochemické reakce: guajak – pomalu a nevýrazně modrá, téměř negativní.

Výtrusný prach je žlutý (4d), dle Kränzlin (2005) RGB = (255/153/51).

Výtrusy jsou široce oválné, 6,5–9 x 5,5–8 µm, s nízkou až střední ornamentikou (0,4–0,6 μm) s bradavkami pospojovanými krátkými či delšími hřebínky vytvářejícími dosti neúplnou síťku.

Výskyt

Roste od června do září, vzácně v teplých listnatých lesích pod duby, buky nebo kaštanovníky.

Možná záměna

Velikostí, barvou výtrusného prachu, ekologií i mírnou chutí dužniny velmi podobná holubinka Romellova (Russula romellii) má pokožku klobouku obvykle s fialovými nebo hnědoolivovými odstíny a více prosíťované výtrusy.

Holubinka podrusá (Russula alutacea) z příbuzenstva holubinky olivové (Russula olivacea) má v mládí nápadně tuhou dužninu a vykazuje charakteristickou borůvkově fialovou reakci na fenol.

Kuchyňské využití

Je jedlá, vydatná, pro vzácnost však kulinářsky nevýznamná.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Poznámky k systematice

Podle Sarnari (2005) patří do sekce Polychromae, subsekce Integriforminae.

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Zíbarová L., Kolényová M., Tejklová T., Zehnálek P. [eds] (2024): Červený seznam hub (makromysetů) České republiky, Příroda 46: 48–192, Praha.
Russula rubroalba – holubinka červenobílá
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Russula rubroalba – holubinka červenobílá
Socha R., Hálek V., Baier J., Hák J. (2011): Holubinky. Academia, Praha