rudoušek uťatý
Rhodocybe gemina (Fr.) Kuyper & Noordel. 1987

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: závojenkovité (Entolomataceae)
Rod: rudoušek (Rhodocybe)
Synonyma
Rhodopaxillus truncatus (Schaeffer) Maire 1913
Popis
Klobouk je široký 40–100 mm, masitý, nejprve sklenutý s podehnutým okrajem, později nízce sklenutý až plochý nebo mírně prohloubený, se zvlněným okrajem, suchý, matný, v mládí jemně plstnatý, masově hnědorůžový až červenohnědý.
Lupeny jsou středně husté, s četnými lupénky, v mládí bělavé až krémové, později narůžovělé, u třeně připojené, někdy vykrojené a krátce sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 30–70 x 10–30 mm, vláknitý, bělavý, narůžovělý, obvykle světlejší než klobouk.
Dužnina je bělavá, narůžovělá. Vůně je příjemná, aromatická, někdy je přirovnávána k vůni fialek. Chuť je moučná.
Výtrusný prach je narůžovělý.
Výtrusy jsou široce elipsoidní, 4,5–7 x 3–4,5 µm, bradavčité.
Výskyt
Roste od června do října, roztroušeně, někdy v pruzích nebo čarovných kruzích, nejčastěji pod smrky nebo borovicemi, ale vyroste i pod listnáči, v lesích i mimo les, v parcích, zahradách.
Možná záměna
Je charakteristický masitými plodnice s růžovými odstíny, matným kloboukem a často nápadnou aromatickou vůní.
Zaměnitelný je s některými podobně zbarvenými čirůvkami, například s čirůvkou severskou (Gerhardtia borealis) nebo s drobnější čirůvkou masovou (Calocybe carnea). Čirůvky mají bílý výtrusný prach.
Kuchyňské využití
Jedlá, podle znalců chutná houba.
Poznámky k systematice
Podle MycoBank (2022) je Rhodocybe gemina (Fr.) Kuyper & Noordel. 1987 synonymem pro Clitopilus geminus (Paulet) Noordel. & Co-David 2009.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Vladimír Sojka