Atlas hub / Nálezy

čirůvka masová
Calocybe carnea (Bull.) Donk 1962

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: líhovité (Lyophyllaceae)

Rod: čirůvka (Calocybe)

Synonyma

Agaricus carneus Bull. 1792

Rugosomyces carneus (Bull.) Bon 1991

Stručný popis

Klobouk je široký 15–50 mm, zprvu nízce sklenutý s podehnutým okrajem, později ploše rozložený až mírně prohloubený, někdy s nízkým středovým hrbolkem, masově růžový nebo hnědorůžový, suchý, matný, v dospělosti někdy krémově vybledající.

Lupeny jsou husté a úzké, bílé nebo krémové, ke třeni připojené.

Třeň je válcovitý, 20–50 x 3–10 mm, směrem k bázi často zúžený, podélně vrásčitý, zbarvený jako klobouk, na bázi bělavě ojíněný.

Dužnina je bílá, neměnná. Vůně a chuť jsou nevýrazné nebo slabě moučné.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou oválné až válcovité, 4–7 x 2–3,5 μm, na jednom konci někdy střelovitě zúžené, hladké, neamyloidní.

Výskyt

Roste od června do října, obvykle ve skupinách, na travnatých stanovištích v parcích, sadech, zahradách, méně v lesích.

Kuchyňské využití

Je uváděna jako jedlá houba, pro roztroušený výskyt a drobnější plodnice je však kuchyňsky bezvýznamná.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Rugosomyces carneus – čirůvka masová
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Rugosomyces carneus – čirůvka masová
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Calocybe carnea – čirůvka masová