Atlas hub / Nálezy

ryzec bažinný
Lactarius lacunarum (Romagn.) ex Hora 1960

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Stručný popis

Klobouk 20–60 mm, v mládí vyklenutý s podvinutým okrajem, později až nálevkovitý, s okrajem ostrým, nepravidelným a vroubkovaným. Pokožka hladká až mírně drsná, ve stáří šupinkatá, suchá, žlutohnědá až cihlově oranžová, na okraji oranžově vybledající, mírně hygrofánní, nepásovaná. Lupeny připojené až sbíhavé, vzácně větvené, narezle krémové, u starších plodnic rezavě skvrnité. Třeň 15–70 x 5–10 mm, válcovitý, hladký, suchý, rezavě červenooranžový, ve stáří s rezavými skvrnami. Dužnina krémová, narůžovělá, chuť mírná, po chvíli kořeněná nebo mírně palčivá, vůně slabě ovocná. Mléko bílé, pomalu žloutnoucí, chuť mírná, postupně aromatická až mírně nahořklá nebo palčivá. Výtrusný prach bělavý nebo nažloutlý. Roste pod olšemi, osikami, vrbami a břízou na podmáčených nebo zaplavovaných půdách. Červenec až říjen.

Možná záměna

Ryzec liškový (Lactarius tabidus) je světlejší, roste především pod břízami a smrky.

Literatura

Zíbarová L., Kolényová M., Tejklová T., Zehnálek P. [eds] (2024): Červený seznam hub (makromysetů) České republiky, Příroda 46: 48–192, Praha.
Lactarius lacunarum – ryzec bažinný
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Lactarius lacunarum – ryzec bažinný
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius lacunarum – ryzec bažinný
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Lactarius lacunarum – ryzec bažinný
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing