Atlas hub / Nálezy

ryzec maličký
Lactarius cremor Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Lactarius rostratus Heilm.-Claus. 1998

Lactifluus cremor (Fr.) Kuntze 1891

Stručný popis

Klobouk 10–35 mm, nejprve vyklenutý s dlouho podvinutým okrajem, později plochý až nálevkovitý, často s malým středovým hrbolem, s vroboukovaným okrajem. Pokožka suchá, hladká, nepravidelně vrásčitá, oranžově hnědá až cihlově červenohnědá. Lupeny připojené až sbíhavé, někdy větvené, narůžověle žlutohnědé. Třeň 10–30 x 5–10 mm, válcovítý, někdy stlačený, hladký, oranžově okrový až cihlově červený, v dospělosti dutý. Dužnina okrově oranžová, narůžovělá, vůně podobná ryzci dubovému (Lactarius quietus), ale silnější, chuť mírná, nasládlá, nepříjemná. Mléko bílé, vodnaté, chuť mírná. Výtrusný prach bělavý. Roste na jílovitých půdách v mechu pod pod buky. Červenec až říjen.

Možná záměna

Ryzec kafrový (Lactarius camphoratus).

Poznámky k systematice

Species Fungorum neudává žádné platné jméno Lactarius cremor, které považuje za špatně aplikované jméno pro ryzec žlutohnědý (Lactarius fulvissimus Romagn. 1954) nebo pro Lactarius rostratus Heilm.-Claus. 1998.

Podle Heilmann-Clausen a kol. (2000) velmi diskutabilní druh. Pod jménem Lactarius cremor může být popsáno více druhů.

Literatura

Zíbarová L., Kolényová M., Tejklová T., Zehnálek P. [eds] (2024): Červený seznam hub (makromysetů) České republiky, Příroda 46: 48–192, Praha.
Lactarius cremor – ryzec maličký
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius cremor – ryzec krémový
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Lactarius cremor – ryzec maličký
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing