Atlas hub / Nálezy

ryzec zlatomléčný
Lactarius chrysorrheus Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: ryzec (Lactarius)

Synonyma

Lactarius theiogalus var. chrysorrheus (Fr.) Quél. 1886

Lactifluus chrysorrheus (Fr.) Kuntze 1891

Popis

Klobouk je široký 30–100 mm, v raném mládí téměř polokulovitý, ale brzy ve středu pupkovitě prohloubený, v dospělosti plochý, vmáčklý až nálevkovitý, bledě žlutooranžový, narůžovělý, s tmavšími soustřednými kruhy, hladký, mastný, spíše lesklý. Okraj je v mládí podvinutý a někdy jemně nevýrazně vláknitý, v dospělosti ostrý, často nepravidelně zvlněný.

Lupeny jsou poměrně husté, ke třeni připojené nebo mírně sbíhavé, smetanové, narůžovělé.

Třeň je válcovitý, 30–80 x 10–20 mm, bělavý, smetanový, naoranžovělý nebo narůžovělý, v horní části hladký, na bázi někdy ochmýřený a v dospělosti reznoucí, brzy dutý.

Dužnina je bělavá, při poranění roní mléko bílé barvy, které na vzduchu rychle žloutne. Vůně dužniny je nevýrazná, chuť nahořklá a palčivá. Mléko chutná zprvu mírně, po několika sekundách však ostře palčivě.

Výtrusný prach je světle smetanový, barva odpovídá přibližně hodnotě 2a podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).

Výtrusy jsou eliptické, 6,5–8,5 x 5,5–7 µm, se středně vysokými hřebínky vytvářejícími neúplnou síťku.

foto Karel Tejkal

Výskyt

Roste července do října ve světlých, teplých listnatých lesích, především v mykorhize s duby (Quercus), vzácně pod jinými listnáči, podle Holec a kol. (2012) snad i pod borovicemi.

Možná záměna

Pro zkušenější houbaře je prakticky nezaměnitelný, specifický oranžově růžovým, kruhatým a hladkým kloboukem, zejména však nápadně žloutnoucím mlékem. Někdy roste poblíž bříz ve stejné době jako obdobně zbarvený ryzec kravský (Lactarius torminosus), detail klobouku a mléka však oba druhy snadno a bezpečně odliší.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Autorství textů: Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Lactarius chrysorrheus – ryzec zlatomléčný
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Lactarius chrysorrheus – ryzec zlatomléčný
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Lactarius chrysorrheus – ryzec zlatomléčný
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin