lakovka zakroucená
Laccaria tortilis (Bolton) Cooke 1884


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: lanýžovcovité (Hydnangiaceae)
Rod: lakovka (Laccaria)
Stručný popis
Klobouk je široký 5–20 mm, nejprve polokulovitý nebo sklenutý, později až pupkovitě prohloubený, hygrofánní. Pokožka klobouku je za vlhka růžově červená až červenohnědá, za sucha vybledající, světle okrová, narůžovělá. Okraj klobouku je obvykle dlouze prosvítavě rýhovaný.
Lupeny jsou řídké, poměrně široké, narůžovělé, ke třeni široce připojené, krátce sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 5–20 x 1–3 mm, červenohnědý, jemně podélně vláknitý.
Dužnina je tenká, narůžovělá. Vůně a chuť jsou nevýrazné.
Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou téměř kulovité o průměru 10–15 μm, bezbarvé, dlouze ostnité.
Bazidie jsou bisporické.
Výskyt
Roste od června do října, roztroušeně, obvykle ve skupinách, v jehličnatých i listnatých lesích i mimo les v parcích, křovinách apod., často z holé půdy, na zásaditých i kyselých půdách. Upřednostňuje vlhčí stanoviště.
Možná záměna
Typickými znaky jsou drobné plodnice, bisporické bazidie a relativně velké, téměř kulovité výtrusy.
Lakovka statná (Laccaria proxima) a lakovka laková (Laccaria laccata) vytváří větší plodnice a mají čtyřvýtrusé bazidie.
Bisporické bazidie má drobnější lakovka cihlová (Laccaria fraterna), rostoucí především pod vrbami nebo břízou, s menšími výtrusy.
Kuchyňské využití
Pravděpodobně je jedlá, kulinářsky však bezvýznamná.
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš, Radim Dvořák