Atlas hub / Nálezy

chřapáč kadeřavý
Helvella crispa (Scop.) Fr. 1822

Říše: houby (Fungi)

Kmen: vřeckovýtrusné (Ascomycota)

Třída: terčoplodé (Pezizomycetes)

Řád: kustřebkotvaré (Pezizales)

Čeleď: chřapáčovité (Helvellaceae)

Rod: chřapáč (Helvella)

Popis

Plodnice je zřetelně rozdělena na klobouk a třeň.

Klobouk je široký 20–70 mm, tenkomasý, složený z nepravidelných jakoby nakadeřených laloků, někdy i sedlovitý nebo miskovitý. Vnější plodná strana klobouku je bělavá nebo krémová, hladká. Neplodná strana je obvykle o něco tmavší (hnědá), pod lupou s jemnými chloupky. Okraj klobouku nepřirůstá ke třeni.

Třeň je nepravidelně válcovitý nebo kyjovitý, 40–100 x 15–40 mm, výrazně podélně žebrovaný, bílý.

Dužnina je velmi křehká, bělavá. Vůně a chuť jsou nevýrazné, příjemné.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou eliptické, 16–21 x 10–14 µm, hladké, s jednou velkou centrální kapkou.

Ve vřecku je 8 výtrusů. Parafýzy jsou zakončeny kyjovitě.

zralé výtrusy H2O

Výskyt

Roste od srpna do října (za vhodných podmínek někdy i na jaře), jednotlivě nebo ve skupinách, často početnějších. Najdeme jej v listnatých lesích (habr, dub, lípa, líska), často při okrajích cest. Mykorhizní druh.

Možná záměna

Chřapáč jamkatý (Helvella lacunosa) vytváří drobnější plodnice a má tmavší klobouk.

Chřapáč mléčný (Helvella lactea) má neplodnou část klobouku hladkou.

Kuchyňské využití

Je jedlý, i po tepelné úpravě si uchovává chrupavčitou konzistenci a například v polévce může být velmi přínosný. Starší plodnice však mají tužší třeň.

26.09.2013, Středočeský kraj 26.09.2013, Středočeský kraj foto Karel Tejkal 26.09.2013, Středočeský kraj foto Oldřich Jindřich foto Karel Tejkal

Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Helvella crispa – chřapáč kadeřavý
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Helvella crispa – chřapáč kadeřavý
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Borovička J., Marounek D. (2010): Chřapáče hojné i vzácné. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 3-4/2010.
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Helvella crispa – chřapáč kadeřavý
Medardi G. (2006): Ascomiceti d´ Italia, Centro Studi Micologici, Trento
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
RNDr. Jiří Hlaváček, ing. Miroslav Smotlacha (2002): Jedlé houby, které doporučujeme ke sběru. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 1/2002.