pavučinec rezavě olivový
Cortinarius olivascentium Rob. Henry 1952

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Stručný popis
Klobouk je široký 40–100 mm, nejprve polokulovitý s podehnutým okrajem, později sklenutý, v mládí a za vlhka lepkavý, hladký, hnědoolivový se žlutými odstíny, vrostle vláknitý, později rezavějící.
Lupeny jsou spíše husté, v mládí zelenožluté.
Třeň je válcovitý, 70–100 x 20–30 mm, žlutoolivový, někdy s nepříliš zřetelnou nahnědlou hlízou.
Dužnina je v klobouku a v hlíze bělavá, ve třeni nažloutlá. Vůně je nevýrazná, někdy s nasládlou (jablko) nebo medovou vůní.
Makrochemické reakce: KOH – na pokožce klobouku červenohnědá (někdy nevýrazná), v dužnině narůžovělá, žlutá, světle hnědá.
Výtrusy jsou mandlovité až citronovité, 12–15 x 6,5–8 µm, hrubě bradavčité.
Výskyt
Roste v listnatých lesích především pod duby a buky. Teplomilný druh.
Možná záměna
Pavučinec nazelenalý (Cortinarius xanthochlorus) podle Consiglio a kol. (2005) vykazuje fialovou reakci pokožky klobouku s KOH a jeho dužnina voní louhově.
Pavučinec olivově zelený (Cortinarius olivellus) má podle Gutiérrez a Vila (2001) méně olivových odstínů na klobouku, jinak zbarvenou dužninu (žlutou v klobouku a bělavou ve třeni) a menší citronovité výtrusy.
Kuchyňské využití
Je pravděpodobně nejedlý.
Poznámky k systematice
Český název je vytvořen překladem ze slovenského jména pavučinovec olivovohrdzavý podle nahuby.sk.