Atlas hub / Nálezy

pavučinec nažloutlý
Cortinarius ochroleucus (Schaeff.) Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)

Rod: pavučinec (Cortinarius)

Synonyma

Agaricus ochroleucus Schaeff. 1774

Dermocybe ochroleuca 1877

Gomphos ochroleucus (Schaeff.) Kuntze 1891

Myxacium ochroleucum (Schaeff.) P. Kumm. 1871

Stručný popis

Klobouk je 30–80 mm široký, sklenutý, později ploše sklenutý se širokým hrbolem, bělavý, ve středu okrový, alespoň v mládí s bílým hedvábným leskem, suchý, pouze za vlhka mírně lepkavý, s okrajem někdy podehnutým.

Velum a pavučinka jsou bílé.

Lupeny jsou bělavé, později krémové až okrové, obvykle téměř volné, středně husté až husté.

Třeň je kyjovitý, 20–90 x 5–12 mm, na bázi obvykle kořenující, hedvábně bílý, v horní části s prstenovitou zónou, pevný a plný, později dutý.

Dužnina je bělavá. Vůně je nevýrazná, chuť hořká.

Makrochemické reakce: KOH – nevýznačná.

Výtrusný prach je hnědý.

Výtrusy jsou eliptické nebo mandlovité, 7–8 x 4–5,5 µm, jemně bradavčité.

Výskyt

Roste od září do listopadu, jednotlivě nebo ve skupinách, v listnatých lesích (dub, buk).

Možná záměna

Pavučinec slonovinový (Cortinarius eburneus) roste spíše pod jehličnany.

Pavučinec přibledlý (Cortinarius causticus) je nápadněji slizký, s výraznou vůni a hořkou pouze pokožku klobouku.

Kuchyňské využití

Pro hořkost dužniny je nejedlý.

Literatura

Kibby G. (2021): Mushrooms and Toadstools of Britain & Europe, Vol. 3. 1st Edition.
Kibby G., Tortelli M. (2021): The genus Cortinarius in Britain.
Cortinarius ochroleucus
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Cortinarius (Myxacium) ochroleucus – pavučinec nažloutlý