pavučinec postříkaný
Cortinarius herpeticus Fr. 1838


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Synonyma
Cortinarius scaurus var. herpeticus (Fr.) Quél. 1886
Thaxterogaster herpeticus (Fr.) Niskanen & Liimat. 2022
Stručný popis
Klobouk je 30–80 mm široký, s dlouho podehnutým okrajem, nejprve polokulovitý nebo sklenutý, později rozprostřený, někdy se širokým středovým hrbolkem. Pokožka klobouku je za vlhka lepkavá, mírně hygrofánní, okrově hnědá, šedohnědá, v mládí zejména při okraji s olivovými odstíny.
Lupeny jsou husté, šedoolivové, někdy s modrými nebo purpurovými odstíny, nakonec rezavě hnědé.
Třeň je válcovitý, zakončený hlízou, 40–80 x 10–20 (v hlíze široký až 30) mm, v mládí fialový, později s olivovým odstínem, zdobený žlutozelenými vlákny závoje. Myceliální plsť je žlutozelená.
Dužnina je bělavá, ve třeni modrofialová. Vůně je výrazná, nasládlá. Chuť je mírná.
Makrochemické reakce: KOH – na pokožce klobouku červenohnědá, dužnina hnědožlutá.
Výtrusy jsou eliptické, 9–10,5 x 6–7 µm, hustě bradavčité.
Výskyt
Roste od července do října, vzácně, zejména v jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi, vzácně i pod listnáči (lípa, bříza, buk).
Možná záměna
Pavučinec datlový (Cortinarius scaurus) vytváří menší plodnice zbarvené více olivově, v mládí se žlutozelenými lupeny.
Pavučinec sivonohý (Cortinarius glaucopus).
Kuchyňské využití
Je nejedlý.