pavučinec kyselý
Cortinarius acetosus (Velen.) Melot 1987

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Stručný popis
Klobouk je 20–60 mm široký, sklenutý až široce kuželovitý, silně hygrofánní, rezavě hnědý, uprostřed někdy bělavě ojíněný.
Lupeny jsou řídké, žlutookrové, s bělavým ostřím.
Třeň je válcovitý, 60–100 x 5–15 mm, bělavý nebo světle okrový, hedvábně vláknitý, často zvlněný.
Dužnina je nejprve bělavá, později žlutookrová až okrově hnědá. Silně páchne po jodoformu. Chuť je mírná nebo žluklá.
Makrochemické reakce: KOH – pokožka klobouku i dužnina se zbarvují černohnědě.
Výtrusy jsou oválné, 8,5–10 x 5,5–6,5 µm, hrubě bradavčité.
Výskyt
Roste v létě a na podzim v listnatých lesích pod duby, buky, lípami nebo lískami.
Možná záměna
Pavučinec natvrdlý (Cortinarius duracinus) má nevýrazný nebo ředkvový pach.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Poznámky k systematice
Český název pavučinec kyselý přebíráme z nahuby.sk.