Atlas hub / Nálezy

pavučinec kyselý
Cortinarius acetosus (Velen.) Melot 1987

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)

Rod: pavučinec (Cortinarius)

Stručný popis

Klobouk je 20–60 mm široký, sklenutý až široce kuželovitý, silně hygrofánní, rezavě hnědý, uprostřed někdy bělavě ojíněný.

Lupeny jsou řídké, žlutookrové, s bělavým ostřím.

Třeň je válcovitý, 60–100 x 5–15 mm, bělavý nebo světle okrový, hedvábně vláknitý, často zvlněný.

Dužnina je nejprve bělavá, později žlutookrová až okrově hnědá. Silně páchne po jodoformu. Chuť je mírná nebo žluklá.

Makrochemické reakce: KOH – pokožka klobouku i dužnina se zbarvují černohnědě.

Výtrusy jsou oválné, 8,5–10 x 5,5–6,5 µm, hrubě bradavčité.

Výskyt

Roste v létě a na podzim v listnatých lesích pod duby, buky, lípami nebo lískami.

Možná záměna

Pavučinec natvrdlý (Cortinarius duracinus) má nevýrazný nebo ředkvový pach.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

Poznámky k systematice

Český název pavučinec kyselý přebíráme z nahuby.sk.


Literatura

Kibby G. (2021): Mushrooms and Toadstools of Britain & Europe, Vol. 3. 1st Edition.
Kibby G., Tortelli M. (2021): The genus Cortinarius in Britain.
Cortinarius acetosus
Consiglio G., Antonini D., Antonini M. (2005): Il Genere Cortinarius in Italia 3. Associazione Micologia Bresadola, Trento.
Cortinarius acetosus
Gutiérrez C., Vila J. (2001): Contribución al estudio del género Cortinarius en Catalauny, II., Revista Catalana de Micologia, vol. 23: 1-24; 2001