kyjanka Zollingerova
Clavaria zollingeri Lév. 1846


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: kyjankovité (Clavariaceae)
Rod: kyjanka (Clavaria)
Stručný popis
Keříčkovité plodnice připomínající mořské korály vyrůstají trsovitě ze společné sterilní báze, jsou 15–100 mm vysoké a 20–70 mm široké. Odnože jsou válcovité, někdy zploštělé, často nepravidelně zkoucené, obvykle 2–4 krát větvené, ve spodní části široké 3-6 mm, ametystové, fialové, růžově fialové, zakončené dvěma až pěti krátkými výrůstky. Dužnina je křehká, nafialovělá. Podle Hagara (2014) při poranění hnědne a má obvykle nepříjemný zemitý pach a zatuchlou chuť. Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou široce eliptické až téměř kulovité, 4–6 (7) x 3–5 µm, hladké, tenkostěnné, bezbarvé. Bazidie jsou 4výtrusé, bez přezek.
Výskyt
Roste velmi vzácně, od července do října, v trávě na loukách, v parcích, ve světlých lesích. V Holec a kol. (2006) je uveden poslední sběr z roku 1967, po roce 2006 však již byla v České republice nalezena.
Možná záměna
Velmi vzácný kuřinec krásný (Ramariopsis pulchella) vytváří drobnější gracilnější plodnice. Má drobnější ostnité výtrusy.
Podobně zbarvená kyjanka purpurová (Alloclavaria purpurea) má hladké plodnice bez rozvětvení, rostoucí ve velkých trsech.
Kuřátečko ametystové (Clavulina ametystea) má o něco větší výtrusy a bisporické bazidie s přezkou.
Kuchyňské využití
Je nejedlá.
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich, Radim Dvořák