kyjanka purpurová
Alloclavaria purpurea (Fr.) Dentinger & D.J. McLaughlin 2007


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: kožovkotvaré (Hymenochaetales)
Čeleď: lupénkovité (Repetobasidiaceae)
Rod: Alloclavaria
Synonyma
Clavaria purpurea Fr. 1821
Popis
Plodnice jsou protáhlé, tence válcovité, 50–150 mm vysoké, ale jen 3–10 mm široké, na vrcholu mírně zúžené a zpravidla tupě zahrocené, duté, dosti křehké. Jejich barva je jasně fialová, posléze až hnědofialová či masově červená. Povrch plodnice je pokryt hymeniem.
Dužnina je tenká, křehká, nenápadné chuti i vůně.
Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou oválné, 5–9 x 3–5 µm velké, hladké.
Výskyt
Kyjanka purpurová roste dosti vzácně ve vlhkých jehličnatých lesích, zvláště ve vyšších polohách na březích lesních potoků, cest, struh a pod. Vyskytuje se od léta do podzimu.
Možná záměna
Podobná, avšak nikoliv příbuzná je kyjanka růžová (Clavaria rosea), jejíž plodnice jsou poněkud menší a růžově zbarvené. Vyskytuje se v listnatých lesích.
Kuchyňské využití
Kyjanka purpurová je sice zřejmě jedlá, nicméně s ohledem na její příslušnost k ohroženým druhům hub a řídkému výskytu nevhodná ke sběru.
Autorství textů: Vavřinec Klener
Autorství obrázků: Petr Souček