Atlas hub / Nálezy

holubinka narůžovělá
Russula roseicolor J. Blum 1952

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: holubinkotvaré (Russulales)

Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)

Rod: holubinka (Russula)

Stručný popis

Drobná až střední holubinka.

Klobouk je široký 30–60 mm, v mládí polokulovitý, brzy ploše rozprostřený, někdy s hrbolkem, později široce prohloubený, růžově, fialově nebo oranžově červený, uprostřed často okrový nebo nažloutlý, vybledající. Okraj klobouku je někdy zvlněný, v dospělosti krátce a nevýrazně rýhovaný. Pokožka je za sucha matná až ojíněná, za vlhka hladká a spíše lesklá, slupitelná téměř ke středu klobouku.

Lupeny jsou v dospělosti prořídlé, křehké, u třeně zaoblené až volné, málo vidlené, nejprve smetanové, nakonec žluté. Lupénky jsou vzácné nebo chybí.

Třeň je válcovitý až kyjovitý, 30–60 x 10–15 mm, v mládí plný, brzy houbovitě vypcpaný až dutý, křehký, v horní části ojíněný, později podélně vrásčitý, bílý, ve stáří od báze okrovějící.

Dužnina je nejprve tuhá, později houbovitá a spíše křehká, bílá, téměř neměnná. Vůně je nevýrazná až slabě ovocná, chuť mírná.

Makrochemické reakce: guajak – pomalu až středně rychle modrá.

Výtrusný prach je žlutý (4a–4b).

Výtrusy jsou široce oválné, 6,5–8,5 x 5,5–7,5 µm, s nízkou až střední ornamentikou s izolovanými bradavkami bez spojek nebo téměř bez spojek.

Výskyt

Roste od června do října, nehojně až vzácně v listnatých a smíšených lesích pod duby.

Možná záměna

Vzhledem k barevné proměnlivosti podobných druhů holubinek je třeba nálezy mikroskopovat a věnovat pozornost i dalším znakům, zejména barvě výtrusného prachu.

Hojná holubinka měnlivá (Russula risigallina) může růst na stejných stanovištích, má tmavě žlutý výtrusný prach (4d–4e).

Žlutý výtrusný prach (4c) a mírnou chuť dužniny má také holubinka růžovonohá (Russula roseipes) rostoucí pod borovicemi.

Holubinka dceruščina (Russula puellula) a holubinka maličká (Russula minutula), vzhledově podobné, mají výrazně světlejší výtrusný prach.

Kuchyňské využití

Je jedlá, pro vzácnost a křehkou konzistenci však kulinářsky nevýznamná.

Poznámky k systematice

Podle Sarnari (2005) patří do sekce Amethystinae, subsekce Chamaeleontinae.

Literatura

Socha R., Hálek V., Baier J., Hák J. (2011): Holubinky. Academia, Praha