hřib nachovýtrusý
Porphyrellus porphyrosporus (Fr. & Hök) E.-J. Gilbert 1931

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Čeleď: hřibovité (Boletaceae)
Rod: hřib (Porphyrellus)
Synonyma
Porphyrellus pseudoscaber Secr. ex Singer 1945
Popis
Klobouk je široký 40–100 (150) mm, zprvu polokulovitý, později (poduškovitě) sklenutý, suchý, sametový, šedý, šedohnědý až černohnědý, někdy s olivovými odstíny.
Rourky jsou nejprve nízké, našedlé, v dospělosti až 15 mm dlouhé, šedohnědé, u třeně obvykle mírně vykrojené. Póry jsou zbarveny podobně jako rourky, v dospělosti s hranatými póry, při mechanickém poškození tmavnou, nejprve zčervenají, nakonec téměř zčernají.
Třeň je v mládí kyjovitý, později válcovitý, 40–120 x 15–40 mm, šedohnědý, obvykle o něco světlejší než klobouk, sametový, později hladký, bez síťky, ve spodní části bělavý, s bílým bazálním myceliem.
Dužnina je pevná, bílá, v dospělosti našedlá, na řezu a při poranění červenající nebo modrozelenající. Vůně je nevýrazná. Chuť je mírná, při delším ochutnávání mírně nakyslá nebo nepatrně palčivá.
Výtrusný prach je červenohnědý.
Výtrusy jsou oble vřetenovité, 12–18 x 6–7,5 µm velké.
Výskyt
Roste od července do října, roztroušeně. Hojnější je v jehličnatých lesích (smrk) v podhorských oblastech, ale najdeme jej i v nížinách pod listnáči. Upřednostňuje kyselé půdy.
Možná záměna
Pro šedohnědé zbarvení plodnic je prakticky nezaměnitelný.
Kuchyňské využití
Hřib nachovýtrusý je jedlý, ke sběru jsou však vhodné jen mladé plodnice, nejlépe ve směsi s jinými druhy.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich