Atlas hub / Nálezy

hlíva růžová
Pleurotus djamor (Rumph. ex Fr.) Boedijn 1959

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: hlívovité (Pleurotaceae)

Rod: hlíva (Pleurotus)

Stručný popis

Plodnice vyrůstají v bohatých trsech.

Klobouk je menší než u hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus), široký 20–50 mm, vějířovitý, uprostřed výrazně prohloubený až trychtýřovitý, se zvlněným okrajem, v mládí růžový, později žloutnoucí.

Lupeny jsou husté, růžové, sbíhavé na třeň.

Třeň je krátký, válcovitý, na bázi obvykle s plstnatými zbytky mycelia, někdy chybí.

Dužnina je pružná, spíše tenká. Chuť je přirovnávána k chuti mořských plodů či krevet, za syrova může být nakyslá.

Výskyt

Jedná se o teplomilný tropický druh původem z jihovýchodní Asie, ve střední Evropě se pěstuje na dřevě listnáčů nebo substrátech z pilin, slámy, kukuřičných klasů apod. Pro vývoj podhoubí a plodnic jsou vhodné teploty 18–30 °C, při teplotách nižších než 8 °C houba hyne. Díky vysokým teplotám pěstování však k vývoji podhoubí i plodnic stačí jen několik týdnů.

Kuchyňské využití

Ceněná jedlá houba. Její konzumace má příznivé účinky na lidské zdraví.

foto Petr Souček foto Petr Souček

Autorství obrázků: Petr Souček