špička cibulová
Mycetinis alliaceus (Jacq.) Earle 1909

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: hlívovníkovité (Omphalotaceae)
Rod: špička (Mycetinis)
Synonyma
Agaricus alliaceus Jacq. 1773
Chamaeceras alliaceus (Jacq.) Kuntze 1898
Marasmius alliaceus (Jacq.) Fr. 1838
Mycena alliacea (Jacq.) P. Kumm. 1871
Popis
Klobouk je široký 20–60 mm, nejprve polokulovitý, později široce kuželovitý až ploše rozprostřený, často ve středu s nevýrazným hrbolkem, šedohnědý nebo hnědookrový, za sucha světlejší, až špinavě krémový. Pokožka klobouku je často zvrásněná, okraj je zvlněný a za vlhka nevýrazně rýhovaný.
Lupeny jsou spíše řídké, bělavé až světle krémové, u třeně vykrojené a většinou volné.
Třeň je válcovitý, 50–150 (200) x 2–5 mm, tuhý a pružný, v mládí světle hnědý, rychle však od báze tmavohnědý až černohnědý, plstnatý až sametový, dutý, kořenující.
Dužnina je tenká, s výraznou vůní po česneku.
Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou eliptické nebo kapkovité, 9–12 x 5–8 µm.
Výskyt
Roste od června do října, většinou ve skupinách, obvykle na tlejícím dřevě listnáčů, především buku, často ponořeném v zemi. Saprotrof.
Možná záměna
Charakteristickým znakem jsou poměrně vysoké, byť tenkomasé plodnice, a nápadná česneková vůně.
Špička česnekovonná (Mycetinis querceus) je drobnější, s hnědým třeněm a užšími výtrusy. Na rozdíl od špičky cibulové nemá cheilocystidy.
Špička česneková (Mycetinis scorodonius) vytváří výrazně drobnější plodnice a má lesklý hladký třeň.
Kuchyňské využití
Je omezeně jedlá, může být použita jako koření. Sbírají se pouze kloboučky.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal