tmavobělka Malençonova
Melanoleuca malenconii Bon 1990

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: čirůvkovité (Tricholomataceae)
Stručný popis
Klobouk je široký 30–70 mm, v mládí sklenutý s podehnutým okrajem, v dospělosti plochý až prohloubený, šedohnědý.
Lupeny jsou bělavé, později krémové, u třeně vykrojené.
Třeň je válcovitý až kyjovitý, 20–50 x 5–12 mm, v horní části ojíněný nebo jemně vločkatý, s bílým bazálním myceliem, od báze postupně šedohnědý.
Dužnina je bělavá, nad lupeny s nahnědlou linkou, ve třeni hnědnoucí. Vůně je nevýrazná. Chuť je mírná.
Výtrusný prach je smetanový.
Výtrusy jsou oválné, 7,5–10 x 5–6,5 µm, bradavčité, amyloidní.
Výskyt
Roste v létě a na podzim, spíše vzácně, v lesích i mimo les. Podle Hagara (2014) upřednostňuje písčité půdy pod jehličnany.
Možná záměna
Podobá se jiným druhům tmavobělek, zejména z příbuzestva tmavobělky krátkonohé (Melanoleuca brevipes), se kterou je někdy synonymizována. Přesné určení vyžaduje značnou odbornost.
Kuchyňské využití
Pravděpodobně jedlá, kulinářsky bezvýznamná.
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Melanoleuca malenconii – tmavobělka Malenconova |