líha japonská
Lyophyllum shimeji (Kawam.) Hongo 1971


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: líhovité (Lyophyllaceae)
Rod: líha (Lyophyllum)
Stručný popis
Klobouk je široký 40–70 mm, zprvu sklenutý s podehnutým okrajem, později ploše sklenutý, v dospělosti až prohloubený se zprohýbaným okrajem, s rovným ostřím, hnědý, šedohnědý, někdy se žlutavými odstíny, matný, hladký, občas s tmavšími vodnatými skvrnami.
Lupeny jsou husté, v mládí bílé, později krémové, u třeně vykrojené nebo široce připojené.
Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 30–50 x 10–15 mm, bílý nebo našedlý, (hedvábitě) vláknitý.
Dužnina je pevná, bílá, na řezu neměnná. Vůně je příjemná, chuť lehce oříšková.
Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou téměř kulovité nebo široce elipsoidní, 5–7,5 x 5–6,5 µm, průsvitné, hladké.
Výskyt
Roste od srpna do října, ve skupinách nebo menších trsech, především v sušších borových lesích, často v porostech mechů a lišejníků rodu Cladonia. Spíše severský druh, v mírném pásmu je vzácný.
Možná záměna
Teprve nedávno bylo na základě molekulárních studií zjištěno, že v Evropě se vyskytující druh je shodný s hon-shimeji, ve východní Asii a Japonsku kulinářsky vyhledávanou a ceněnou houbou. Dříve byly u nás její nálezy pravděpodobně určovány jako líha klubčitá (Lyophillum fumosum) nebo líha nahloučená (Lyophyllum decastes). Komplex těchto druhů je obecně dosti složitý a může doznat dalších změn.
Kuchyňské využití
Líha japonská je ve východní Asii a Japonsku považovaná za pochoutku. Pěstuje se také průmyslově, někdy se však pod názvem hon-shimeji objevuje i líha jilmová (Hypsizygus tessulatus).
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich
Literatura
Zíbarová L., Kolényová M., Tejklová T., Zehnálek P. [eds] (2024): Červený seznam hub (makromysetů) České republiky, Příroda 46: 48–192, Praha.
Lyophyllum shimeji – líha japonská |