ryzec odporný
Lactarius hysginus (Fr.) Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: holubinkotvaré (Russulales)
Čeleď: holubinkovité (Russulaceae)
Rod: ryzec (Lactarius)
Synonyma
Agaricus hysginus Fr. 1818
Lactifluus hysginus (Fr.) Kuntze 1891
Stručný popis
Klobouk 50–100 mm, zprvu vyklenutý s mírně prohloubeným středem a dlouho podvinutým okrajem, brzy výrazněji vmáčklý. Pokožka lepkavá až slizká, lesklá, vrásčitá, většinou jemně pásovaná, červenohnědá, skořicová, při okraji světlejší a nažloutlá. Lupeny připojené až sbíhavé, někdy u třeně větvené, krémové. Třeň 40–60 x 15–25 mm, válcovitý nebo směrem k bázi zúžený, hladký, suchý až mírně mastný, někdy v horní části ojíněný, světle krémový, narůžovělý, někdy s nepravidelnými skořicovými skvrnami, houbovitě vycpaný až dutý. Dužnina bělavá až světle krémová, chuť po chvíli palčivá, vůně výrazná, aromatická. Mléko bílé, neměnné, chuť ihned velmi palčivá a kořeněná. Výtrusný prach žlutohnědý. Roste nehojně pod smrky, často na narušených lokalitách na kyselých půdách. Srpen až říjen.