šťavnatka březnovka
Hygrophorus marzuolus (Fr.) Bres. 1893


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: šťavnatkovité (Hygrophoraceae)
Synonyma
Agaricus marzuolus Fr. 1821
Popis
Plodnice jsou masité, zůstávají dlouho skryté pod vrstvou humusu (často je vidět jen zdvihnutý kopeček mechu).
Klobouk je široký 30–150 mm, sklenutý, nepravidelně zvlněný, často deformovaný, ve stáří uprostřed někdy prohloubený, nejprve (bez přístupu světla) bělavý, později šedobílý, šedavý, hnědošedný, se světlejšími i tmavšími skvrnami, často silně znečistěný od substrátu.
Lupeny jsou řídké, bělavé, tlusté, ke třeni připojené nebo krátce sbíhavé.
Třeň je nepravidelně válcovitý, 30–70 x 15–40 mm, bělavý, později šednoucí, podélně vláknitý.
Dužnina je bělavá, našedlá. Vůně i chuť jsou příjemné.
Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou elipsoidní až vejčité, 6–8 x 4–5,5 µm, průsvitné, hladké.
Výskyt
Roste v jarních měsících, především od konce března do začátku května. Vyhledává písčité půdy v borových lesích, ale můžeme ji nalézt i pod smrky, v bučinách či smíšených lesích. Nikde není hojná.
Možná záměna
Pro svůj vzhled a dobu růstu je prakticky nezaměnitelná.
Kuchyňské využití
Je jedlá a chutná, ceněná pro brzký růst. Dříve byla zařazena mezi tržní druhy, ale dnes bychom měli před konzumací upřednostnit její ochranu.
Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich, Karel Tejkal