slizák skvrnitý
Gomphidius maculatus (Scop.) Fr. 1838
Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Čeleď: slizákovité (Gomphidiaceae)
Rod: slizák (Gomphidius)
Popis
Klobouk je 20–70 (100) mm široký, v mládí sklenutý s podehnutým okrajem, později plochý, v dospělosti až prohloubený, někdy se středovým hrbolkem. Pokožka je slizká, neslupitelná, špinavě bílá, bělorůžová, později nahnědlá, při poranění červenohnědě až černě skvrnitá.
Lupeny jsou nízké a tlusté, na třeň sbíhavé, v mládí bělavé a při poranění vínově červené, později šedivějící až černající. Nejmladší plodnice mají lupeny překryty slizkým závojem, který brzy mizí.
Třeň je válcovitý, 40–90 (120) x 10–15 mm, směrem k bázi ztenčený, bělavý, ve spodní části nažloutlý, na bázi až černý. Na bělavém, povrchu se v mládí objevují kapky vínově červené tekutiny, po nichž na třeni zůstávají tmavé tečky.
Dužnina je bělavá, měkká, ve třeni později vláknitá, na řezu červená. Vůně je nevýrazná. Chuť je mírná, nakyslá.
Výtrusný prach je tmavě olivový až téměř černý.
Výtrusy jsou vřetenovité (boletoidní), 17–23 x 6–8 µm, hladké.
Výskyt
Roste od července do října, dosti vzácně, výhradně pod modříny, se kterými pravděpodobně tvoří mykorhizu, často společně s klouzkem sličným (Suillus grevillei).
Kuchyňské využití
Je jedlý, ale pro relativní vzácnost kuchyňsky bezvýznamný. Spíše bychom jej měli chránit.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

