trepkovitka Cesatiho
Crepidotus cesatii (Rabenh.) Sacc. 1877
Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: vláknicovité (Inocybaceae)
Popis
Klobouk je široký 5–20 mm, nejprve sklenutý s mírně podehnutým okrajem, později téměř plochý, vějířovitý, horní částí nebo bokem připojený k substrátu, bílý, později krémový, nápadně plstnatý, na vrcholu až huňatý.
Lupeny jsou středně husté až prořídlé, s hojnými lupénky, nejprve bílé, postupně od středu klobouku růžově okrové.
Třeň chybí nebo je jen naznačen.
Dužnina je tenká, bělavá. Vůně je nevýrazná, chuť podle Fellner (2016) nahořklá.
Výtrusný prach je hnědorůžový.
Výtrusy jsou téměř kulovité, 6–8 x 5–7,5 µm, s jemnou ale zřetelnou ornamentikou tvořenou izolovanými bradavkami.
Bazidie jsou 4výtrusé. Cheilocystidy jsou nepravidelně válcovité, často větvené. Přezky jsou přítomny.
Výskyt
Roste za příznivých podmínek celoročně, dosti hojně, především na tlejících větvičkách listnáčů, někdy i jehličnanů.
Možná záměna
Pro správné určení je vždy třeba nález mikroskopovat.
Ve stejném prostředí na obdobných substrátech roste makroskopicky velmi podobná trepkovitka hlínolupenná (Crepidotus caspari), má však oválné výtrusy s nevýraznou ornamentikou a lupeny bez růžových odstínů.
Trepkovitka Kubičkova (Crepidotus kubickae) roste ve vyšších polohách na dřevě jehličnanů a má spíše široce oválné než téměř kulovité výtrusy.
Kuchyňské využití
Je nejedlá.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich



