pavučinec žlutosladký
Cortinarius xanthosuavis Bon & Trescol 1988

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Stručný popis
Klobouk je široký 40–100 mm. Pokožka klobouku je za vlhka lepkavá, v mládí (citronově, medově) žlutá, později červenohnědá až hnědá, vrostle vláknitá.
Lupeny jsou středně husté, v mládí žluté nebo zelenožluté, nakonec hnědoolivové.
Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 40–80 x 10–20 mm, žlutý, s ohraničenou hlízou.
Dužnina v klobouku je bělavá, ve třeni nažloutlá. Vůně je ovocná, připomíná nezralý banán.
Makrochemické reakce: KOH – na pokožce klobouku nazelenalá, šedozelená, dužnina nevýrazně červená.
Výtrusy jsou mandlovité, 11–12,5 x 6,5–7,5 µm, hrubě bradavčité.
Výskyt
Roste na podzim v listnatých lesích, především pod duby, podle Knudsen, Vesterholt a kol. (2018) také pod lipamy a habry. Středomořský druh, nalezen byl i v Německu nebo ve Švédsku.
Možná záměna
Charakteristickým znakem je žluté zbarvení klobouku, třeně i lupenů.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Poznámky k systematice
České jméno pavučinec žlutosladký navrženo pro Myko atlas.
Literatura
Calledda F., Campo E., Floriani M., Mazza R. (2021): Guida introduttiva al genere Cortinarius in Europa. Edizioni Osiride.
Cortinarius xanthosuavis |