pavučinec mastkový
Cortinarius sebaceus Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Stručný popis
Klobouk je široký 50–120 mm, nejprve polokulovitý, později sklenutý, často se středovým hrbolkem, za vlhka slizký, za sucha matný, žlutohnědý, oranžově hnědý, ve středu okrový až rezavě hnědý, v mládí našedle hedvábně vláknitý, později mírně vrostle vláknitý. Okraj klobouku je v mládí někdy ověšený zbytky vela, v dospělosti často rozpukaný. Pavučinka je bílá.
Lupeny jsou husté, v mládí bělavé nebo krémové, později okrově hnědé až skořicové, s jemně zoubkatým ostřím.
Třeň je válcovitý, 70–120 x 10–25 mm, v mládí bílý, později světle okrový.
Dužnina je bílá. Vůně je nevýrazná, chuť mírná.
Makrochemické reakce: KOH – nevýznačná.
Výtrusy jsou eliptické, 7–9 x 3,5–4 µm, jemně bradavčité.
Výskyt
Roste od září do listopadu, v listnatých i jehličnatých lesích, zejména pod smrky, buky a duby.
Kuchyňské využití
Podle Hagara (2014) je jedlý, pro zaměnitelnost s jinými druhy pavučinců však jeho sběr ke konzumaci nelze doporučit.