pavučinec trsovitý
Cortinarius renidens Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Synonyma
Cortinarius angulosus Fr. 1838
Stručný popis
Klobouk je 20–60 mm široký, nejprve polokulovitý nebo zvoncovitý, později sklenutý, nakonec rozprostřený až mělce prohloubený, někdy se širokým středovým hrbolkem. Pokožka klobouku je hygrofánní, za vlhka rezavě oranžová, za sucha okrová. Pavučinka je velmi řídká, většinou chybí.
Lupeny jsou v mládí žlutohnědé, nakonec rezavě hnědé.
Třeň je válcovitý, 30–70 x 3–10 mm, žlutý, bez závoje.
Dužnina je hnědooranžová, žlutě mramorovaná. Vůně a chuť jsou slabě ředkvové.
Makrochemické reakce: NaOH – podle Soop (2009) negativní.
Exsikát – klobouk je světle rezavě hnědý, třeň je světle hnědý.
Výtrusy jsou eliptické až téměž kulovité, 6,5–7,5 × 4,5–6 µm, spíše hrubě bradavčité.
Výskyt
Roste od července do října, roztroušeně, v jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi. Upřednostňuje kyselé půdy vyšších poloh.
Možná záměna
Kuchyňské využití
Je nejedlý.