pavučinec smrkový
Cortinarius piceae Froslev, T.S. Jeppesen & Brandrud 2006

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Stručný popis
Klobouk je široký 30–70 mm, nejprve polokulovitý nebo sklenutý, později plochý, žlutý nebo žlutohnědý, uprostřed až hnědooranžový, vždy bez fialových odstínů, na temeni často s malými útržky tmavě hnědého závoje.
Lupeny jsou husté, v mládí světle šedofialové, brzy okrovějící.
Třeň je válcovitý, 40–70 x 7–12 mm, s oblou hlízou, bělavý, bez fialových odstínů.
Dužnina je bělavá, v horní části třeně někdy našedlá. Vůně je nevýrazná nebo zemitá. Chuť je mírná.
Makrochemické reakce: KOH – na pokožce klobouku a na bázi třeně oranžově hnědá.
Výtrusy jsou mandlovité až citronovité, 9,5–10,5 x 6–7 µm, hrubě bradavčité. (Pavol Kešeľák na nahuby.sk uvádí výtrusy dlouhé až 13 µm.)
Výskyt
Roste na podzim pod jehličnany (smrk, borovice, případně jedle). Upřednostňuje zásadité půdy.
Možná záměna
Pavučinec barbarský (Cortinarius barbarorum) vytváří o něco větší plodnice bez výraznějších zbytků závoje na pokožce klobouku. Má delší výtrusy (9,5–12 x 6–7,5 µm).
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Poznámky k systematice
České jméno pavučinec smrkový navrženo pro Myko atlas. Vychází z latinského a slovenského jména.