pavučinec zlatohnědý
Cortinarius percomis Fr. 1838

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Synonyma
Phlegmacium percome (Fr.) Niskanen & Liimat. 2022
Phlegmacium percome (Fr.) A. Blytt 1905
Stručný popis
Klobouk je 30–80 mm široký, nejprve polokulovitý až sklenutý, nakonec plochý. Pokožka klobouku je lepkavá až slizká, v mládí žlutá až žlutooranžová, hnědnoucí. Pavučinka je šedožlutá.
Lupeny jsou v mládí světle (citronově) žluté, nakonec hnědožluté.
Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 40–100 x 10–25 mm, žlutý.
Dužnina je (citronově) žlutá. Vůně je podle Knudsen, Vesterholt a kol. (2018) silná, kořeněná (majoránka) nebo ovocná (jablko). Chuť je mírná.
Makrochemické reakce: KOH – na pokožce klobouku šedočervená, dužnina červená.
Výtrusy jsou mandlovité, 10,5–13 x 6–7 um, hrubě bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do září, v jehličnatých lesích pod smrky a jedlemi.
Kuchyňské využití
Podle Antonín (2006) je jedlý.
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich