pavučinec řepový
Cortinarius napus Fr. 1838


Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Synonyma
Calonarius napus (Fr.) Niskanen & Liimat. 2022
Stručný popis
Klobouk je široký 50–120 mm, masitý, nejprve polokulovitý nebo sklenutý, později až ploše rozprostřený, v mládí oranžově hnědý, v dospělosti červenohnědý až (kaštanově) hnědý, na okraji světlejší, nehygrofánní, za vlhka slizký, radiálně vrostle vláknitý. Pavučinka je bílá, pomíjející.
Lupeny jsou střeně husté, bělavé, našedlé, později světle skořicové a postupně reznoucí.
Třeň je válcovitý, 30–60 x 10–25 mm, spíše krátký, s výraznou až 40 mm širokou hlízou, bílý, v mládí hedvábně lesklý, od báze žloutnoucí až reznoucí.
Dužnina je bílá nebo bělavá. Chuť je mírná, vůně nevýrazná.
Makrochemické reakce: KOH – nevýznačná.
Výtrusy jsou mandlovité až citronovité, 10,5–13,5 x 6,5–8 µm, bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do října, pod jehličnany (smrk, jedle).
Kuchyňské využití
Podle Antonín (2006) je jedlý, pro zaměnitelnost s jinými druhy pavučinců však jeho sběr ke konzumaci nelze doporučit.